Hlavní obsah

Cyklistická Vuelta se pojede příští rok i v Nizozemsku a Belgii

MADRID

Třetí nejdůležitější cyklistický závod sezóny Vuelta odstartuje příští rok netradičně v Nizozemsku. Úvodní etapu obstará podle dnešních informací pořadatelů časovka jednotlivců na motocyklovém okruhu v Assenu. Cyklisté v dalších dnech pojedou i po belgických silnicích.

Článek

Vuelta v minulosti velmi zřídka zahajovala pouť mimo území Španělska, naposledy se v cizině začínalo v roce 1997 v Lisabonu. "Vypadá to na velmi těžkou Vueltu. Hlavně první týden a úvodní časovka vypadají zajímavě. Když se podívám na mapu, chtěl bych ji hrozně rád jet," poznamenal k programu letošní vítěz Alberto Contador.

V Nizozemsku se vedle časovky pojednou ještě dvě delší etapy, čtvrtý den pak zakončí cyklisté v Lutychu. Po leteckém přesunu do Španělska budou čekat již první horské etapy, závod vyvrcholí tradičně v ulicích Madridu 20. září. "Tento ročník má nejvíce mezinárodních prvků a vše potřebné k tomu, aby se stal velkým závodem," poznamenal ředitel Javier Guillen.

Nejtěžší chvíle na peloton čeká zřejmě v 12. etapě z Almerie do Alto de Velefique. Ta obsahuje tři vrchařské prémie nejvyšší kategorie. Hned následující etapa pak zavede cyklisty do lyžařského střediska Sierry Nevady.

"Rozhodně to bude závod pro vrchaře," potvrdil šéf stáje Astana Johan Bruyneel. V jeho sestavě se velmi pravděpodobně objeví Němec Andreas Klöden, další hvězdy včetně Leviho Leipheimera či Contadora se rozhodnou až po červencové Tour de France.

Reklama

Související témata: