Hlavní obsah

Italský veterán Petacchi vyhrál na Giru už dvaadvacátou etapu

PARMA

Italský cyklista Alessandro Petacchi si v 37 letech dospurtoval už pro 22. etapové vítězství na Giru d'Italia. V dnešní druhé a zároveň nejdelší etapě letošního ročníku po 244 kilometrech vybojoval člen stáje Lampre další dílčí triumf ve své bohaté kariéře. Růžový trikot pro lídra závodu převzal Brit Mark Canvedish, který s Petacchim prohrál těsně na pásce a gesty mohutně protestoval proti tomu, že ho Ital ve finiši blokoval. Roman Kreuziger dorazil v hlavním poli, František Raboň nabral ztrátu přes dvě minuty.

Foto: Felix Ordonez, Reuters

Alessandro Petacchi

Článek

Kreuziger se v nejdelší etapě cítil dobře, spolu s kolegy z Astany byli spíše stranou, aby se nezapletli do kolize. "Délka etapy mě nijak nelimitovala. Spíš se stejně jako ostatní lídři vezu v balíku a pošilháváme po sobě až v závěru, aby někdo neodjel," popsal lídr kazašského týmu na svém webu.

Petacchi oslavil nedaleko svého domova La Spezie další vavřín na Giru, kde dokázal v roce 2004 vyhrát rekordních devět etap. Cavendish se zlobil, že jeho velký rival nebyl potrestán. "Blokoval mě, ale o tom to ve sprintu je. Štve mě ale, že když uhnu jenom o centimetr já, tak mě diskvalifikují. To však není Alessandrova chyba," uvedl Brit, jenž vede o 12 sekund. Na dotaz, proč je údajně znevýhodňován, uvedl, že je to cena za úspěch. "Pak vás chtějí srazit. Musím se s tím vyrovnat," řekl Raboňův kolega ze stáje HTC.

"Jestli jsem ve spurtu nějak vybočil, tak to nebylo úmyslně. Ani jsem si toho nevšiml. Nemohlo to být o moc, takže se nemám za co omlouvat," tvrdil Petacchi.

Během etapy na sebe strhl pozornost německý jezdec Sebastian Lang, který absolvoval plných 215 kilometrů v sólovém úniku. Poté, co si zajistil zelený trikot pro nejlepšího vrchaře, vzdal svou snahu zhruba 25 km před cílem a nechal se pohltit pelotonem.

"Rozhodně to Lang sám neměl jednoduché. Vzadu tahaly hlavně týmy HTC a Garmin, protože si věřily na spurt. Ale Petacchi je tam pěkně nechal," dodal Kreuziger.

V pondělí čeká cyklisty další rovinatý úsek dlouhý 173 km z Reggio Emilia do Rapalla. Rozhodovat se bude až za dva týdny v horách, kde se chystá útočit i Kreuziger. Šampion Gira bude korunován po časovce v Miláně.

Giro d'Italia, cyklistický etapový závod - 2. etapa: Alba - Parma (244 km):
1. Petacchi (It.) 5:45:40, 2. Cavendish (Brit.), 3. Belletti, 4. Ferrari (oba It.), 5. Božič (Slovin.), 6. Appollonio (It.), 7. Farrar (USA), 8. McEwen (Austr.), 9. Weylandt (Belg.), 10. Montaguti (It.), ...36. Kreuziger všichni stejný čas, 203. Raboň (oba ČR) -2:14.
Průběžné pořadí:
1. Cavendish 6:06:27, 2. Sivcov (Běl.), 3. Lewis (USA), 4. Pinotti(It.), 5. Bak (Dán.) všichni -12, 6. Petacchi -16, 7. McEwen, 8. Beppu (Jap.), 9. Popovyč (Ukr.), 10. Machad (Port.) všichni -22, ...110. Kreuziger -1:02, 191. Raboň -3:16.

Reklama