Hlavní obsah

Na festivalu bikerů na Vysočině bude startovat i Španěl Hermida

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Kompletní česká elita i přední světoví cyklisté na horských kolech se představí od pátku do neděle na třetím ročníku mezinárodního festivalu Merida Bike Vysočina v Novém Městě na Moravě. Ozdobami pelotonu budou druhý jezdec světového žebříčku Španěl José Antonio Hermida a domácí jednička Jaroslav Kulhavý, v závodě žen pak Polka Anna Szafraniecová. Součástí programu budou i nedělní maratony pro veřejnost na 40 a 80 kilometrů.

Foto: Merida Czech

José Hermida

Článek

"Oproti minulým dvěma ročníkům bude letošní peloton ještě kvalitnější, představí se v něm cyklisté ze třinácti zemí," uvedl na dnešní tiskové konferenci v Novém Městě generální manažer závodu Ján Svorada, který se při skladbě programu inspiroval myšlenkou lyžařského běžeckého seriálu Tour de Ski.

V páteční první etapě se uskuteční závody ve sprintu mužů a žen, v sobotu přijde na řadu olympijská disciplína cross-country a vrcholem bude nedělní cross-country s intervalovým startem. "Nejlepší jezdci ve sprintu získají časové bonifikace. V poslední etapě budou závodníci startovat podle celkového pořadí s časovými ztrátami," vysvětlil Svorada. Na finančních prémiích si jezdci rozdělí 14 500 eur.

Vylepšení doznala i trať, která bude oproti minulosti náročnější. "Museli jsme přidat jeden výjezd do kopce. Celý čtyřkilometrový okruh je situován na malé ploše, což nabízí velký přehled o vývoji závodu," poznamenal spoluautor trati Jiří Friedl, jenž zvítězil v loňském Českém poháru v cross-country.

Festival bude současně prověrkou pořadatelů, neboť v příštím roce by se měl v Novém Městě na Moravě uskutečnit jeden ze závodů Světového poháru. "Definitivní rozhodnutí padne na zasedání kalendářní komise v polovině června," upřesnil Svorada.

V doprovodném programu se představí mistr světa a Evropy v cyklotrialu Michal Matys a ve freestylové motokrosové exhibici Petr Kuchař.

Reklama