Hlavní obsah

Po osvobození Landaluzeho věří v očištění i Landis

WASHINGTON

Omilostňující verdikt sportovního arbitrážního soudu CAS pro španělského cyklistu Iniga Landaluzeho posílil víru Američana Floyda Landise, že i pro něj dopadne vyšetřovaní dopingové kauzy dobře. Landaluze nebyl kvůli administrativní chybě laboratoře potrestán za doping během loňského závodu Dauphiné Libéré; také vítěz letošní Tour de France Landis přitom postavil obhajobu na pochybení při analýze svého vzorku.

Článek

Důvodem pro omilostnění Landaluzeho byl fakt, že se na zpracovávání jeho vzorku A podílel tentýž pracovník francouzské laboratoře Chatenay-Malabry, který měl co do činění i s "béčkem". To pravidla zakazují.

Na postup pracovníků téže laboratoře si přitom stěžuje i Landis, jenž měl stejně jako Landaluze pozitivní test na testosteron. O jeho vině či nevině definitivně rozhodne americký cyklistický svaz začátkem příštího roku. "Trvalo osmnáct měsíců, než Landaluze dokázal očistit své jméno od verdiktu, který se zrodil po politováníhodné chybě laboratoře. A těch, zdá se, v poslední době přibývá," napsal Landis v prohlášení.

Jednatřicetiletý americký cyklista se v minulých dnech přihlásil na náročný stošedesátikilometrový závod na horských kolech, který se pojede v srpnu v Coloradu. "Trénink a pak i sám závod pro mě budou skvělou přípravu na návrat na Tour de France," uvedl Landis. Ten se závodům na MTB věnoval do roku 1998, než dal definitivně přednost silnici.

Přestože však Landis trvá na tom, že nepodváděl, pomalu se zřejmě smiřuje s koncem vrcholové kariéry. Po pozitivním testu ze 17. etapy letošní Tour de France mu hrozí odebrání titulu a až čtyřletý zákaz činnosti. "I kdyby mě nepotrestali, kdo by mě vzal pod smlouvu?" prohlásil bývalý kapitán Phonaku v nedávném rozhovoru s belgickými novináři.

Reklama