Hlavní obsah

Pogačar, nebo Vingegaard? Bitva cyklistických velikánů na Tour de France nenudí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v prvním týdnu letošního ročníku Tour de France znovu potvrdili, že jsou odskočeni od zbytku světa. Tadej Pogačar a Jonas Vingegaard dominují celkovému pořadí Staré dámy o více než dvě minuty před třetím Hindleyem. Ačkoliv Slovinec v neděli už podruhé v kopci odpáral Vingegaarda, ve vedení zůstává o 17 sekund dánský obhájce prvenství.

Bude znovu zářit Tadej Pogačar. Příspěvek z pořadu Studio TourVideo: Sport.cz

 
Článek

Před dnešním volným dnem dvě největší hvězdy současné cyklistiky poměřily síly na legendárním vrcholu Puy de Dome, který se vrátil do repertoáru Staré dámy po dlouhých 35 letech. Ačkoliv se Pogačar nemohl opřít o takovou podporu svých kolegů z SAE Team Emirates, dokázal 1500 metrů před finišem v nejprudší pasáži zaútočit. Na svého rivala najel však jen osm vteřin.

„Není to úplné vítězství, ale jen malá výhra. I z té jsem opravdu šťastný," líčil 24letý vítěz Tour de France z ročníků 2020 a 2021. Stoupání na ikonickou vyhaslou sopku si užil. „Fakt jo. Měl jsem trochu strach. Kluci mi říkali, že je ten kopec opravdu prudký, ale my jsme na něm ve skutečnosti letěli. Nepřišlo nám to tak hrozné," vykládal Pogačar.

I tím, že peloton nechal skupinu uprchlíků ujet až na rozdíl 16 minut, bylo tempo hlavních favoritů mírné. „Byl to super příjemný den, až do posledního stoupání docela pohodový. Hned jsem cítil, že mám dobré nohy, ale čekal jsem na poslední kilometr a půl," popisoval Slovinec.

Vingegaard i přes drobnou ztrátu na hlavního konkurenta stále bude oblékat žlutý trikot. „Bylo by hezké vydržet s Tadejem a neztrácet čas. Ale první týden Tour není ten, který by mi vyhovoval. Takže můžu být spokojený, že stále držím vedení," liboval si 26letý dánský vrchař.

„Cítil jsem se ve stoupání na Puy de Dome docela dobře. Ale tyhle etapy vyhovují víc Pogačarovi. Byl o něco lepší. Ale etapy, které mi sednou, přijdou teprve později," řekl s vyhlídkami na alpské vrcholy.

Než do nich peloton v pátek zamíří, čekají ho dvě etapy s kopcovitějším profilem a jeden rovinatý přejezd. A pak se znovu rozhoří bitva o žlutý trikot mezi dvěma suverény posledních let.

„Cyklistika je úžasný sport a teď tu máme dva obrovské šampiony. Tyhle bitvy každý očekával a těšil se na ně. Doufám, že v dalších týdnech ještě přijdou další," usmíval se ředitel Pogačarova týmu Mauro Gianetti.

Reklama

Související témata: