Hlavní obsah

Štybar: Za vítězství mi šéf týmu slíbil nové auto

Český cyklokrosař Zdeněk Štybar sní o třetím zlatu v řadě a fandit mu bude i jeho belgická přítelkyně. V rozhovoru pro deník Právo Štybar říká, že jako jeden z favoritů má super motivaci uspět.

Článek

V sobotu nastoupíte na start závodu do 23 let jako jeden z favoritů. A tři zlata v řadě dosud v této kategorii nikdo nezískal...

To je super motivace. Po těch dvou předchozích titulech asi nemůžu mít jiný cíl, než se pokusit vyhrát znovu. I když vím, že to bude hodně těžké.

Jste nervózní?

Neřekl bych, že je to nějak zvlášť svazující. Jsem celkem v klidu a doufám, že mi to ještě na poslední chvíli nevleze do hlavy. Ale je pravda, že s blížícím se mistrovstvím světa na něj myslím čím dál víc. Minulý týden se mi o něm třikrát po sobě zdálo. Třeba o tom, že jsem nemohl najít start...

Kvůli přípravě jste vynechal Světový pohár ve Francii a dal jste přednost tréninku na Mallorce. Co jste piloval?

Kromě normálního tréninku na kole jsem i hodně běhal. Na téhle trati mohou běžecké kvality rozhodnout. Nechci, aby mě to zaskočilo jako na mistrovství republiky v České Lípě. S trenérem Vojtou Červínkem jsme jezdili i intervaly za autem a měl jsem toho docela dost. Po návratu jsem byl hodně utahaný, dneska se poprvé cítím úplně v pohodě.

Kdo je kromě vás největší favorit?

Belgičan Albert a Holanďan Boom. Tak to tady v Belgii pořád dokola opakují v novinách. Oni jsou ti top favoriti, já třetí v pořadí. Nepočítají se mnou tolik jako vloni. Na posledním Světovém poháru jsem od nich dostal minutu a půl, ale jel jsem ho rovnou po návratu z Mallorky.

Vy jste v Belgii vlastně doma, druhým rokem tady celou sezónu bydlíte. Přijedou členové vašeho belgického fan clubu?

Někdo u trati určitě bude. Nejen lidi z Belgie, ale i moji fanoušci od nás ze Stříbra, rodiče a fandit bude i moje belgická přítelkyně Ine.

Jak jste se vlastně dali dohromady?

Vloni jsem takhle jednou přišel do kadeřnictví a byl jsem příjemně šokovaný, co tam mají za sortiment... Ine mi padla do oka a po týdnu jsem šel stříhat znovu...  Pozval jsem jí na kávu a nějak se to upeklo. Teď už spolu měsíc bydlíme, pronajali jsme si apartmán v městečku Essen.

Vloni váš šéf týmu Fidea slíbil jako prémii za titul půjčení svého Ferrari na víkend. Čím vás motivoval letos?

Kdyby se mi podařilo vyhrát, dostanu finanční prémii a můžu si jít do Renaultu vybrat auto, jaké chci.

Kolik činí ta prémie? Není to tajné?

Vloni jsem dostal od týmu 5000 eur. Teď je to o trošku víc.

Reklama