Hlavní obsah

Věřil jsem až pět sekund před koncem, přiznává kouč florbalistů Trnavský

HELSINKY

Pětkrát byl na mistrovství světa jako hráč, letos poprvé sledoval Tomáš Trnavský florbalový šampionát z pozice trenéra. A přes mnohé peripetie to byla nakonec úspěšná premiéra! Vedle stříbra z roku 2004 si může doma ve švýcarském Grünenmattu, kde jako trenér působí, vystavit i čerstvý helsinský bronz.

Foto: ČFbU

Trenér českých florbalistů Tomáš Trnavský.

Článek

Nebyl v lehké pozici. Nečekaným rozhodnutím nevzít na šampionát hvězdného Radima Cepka si proti sobě popudil část florbalové veřejnosti, kritika na jeho tým přistála i po utrápených zápasech s Nory a Estonci. O to sladší pro něj mohl být bronzový závěr šampionátu. „Věřit jsem tomu začal až pět sekund před koncem,“ přiznával 37letý bývalý obránce.

Satisfakce? Prý ne

Ale Trnavský o zadostiučinění mluvit nechtěl. „Nejde o žádnou satisfakci. Já pořád věřil tomu, že kluci umí hrát florbal. A ty dva zápasy? To už je česká mentalita, že když se bude o někom říkat, že je slabší, tak i když trenér omílá pořád dokola, že to tak není, může se to na přístupu podepsat,“ vysvětluje Trnavský.

Během turnaje různě míchal sestavou, na klíčový zápas našel tu optimální. „V posledních zápasech mě příjemně překvapil Matěj Jendrišák. Spolupráce v první pětce nefungovala tak, jak jsme si představovali, on tam pak odvedl výbornou práci. Na to, kolik je mu let a jak málo toho v reprezentaci odehrál, klobouk dolů,“ chválil 21letého forvarda.

Bronz dá vedle stříbra 

Nemnoho florbalových osobností se může pochlubit tím, že získali světovou medaili v pozici hráče i trenéra. Trnavský ano. „Vážím si obojího stejně, každá medaile byla těžce vybojovaná. Bronz si dám doma vedle toho stříbra,“ plánoval.

Trenérská smlouva mu po šampionátu končí. „Platí, že bych chtěl pokračovat. Práce na dva roky je s tím, jak málo máme reprezentačních srazů, strašně krátká,“ říká Trnavský. O jeho dalším působení bude jednat trenérská rada. „Nechci předjímat její rozhodnutí, ale předpokládám, že vzhledem k bronzu to bude on, s kým se začne jednat na další období,“ očekává prezident České florbalové unie Filip Šuman.

Reklama