Hlavní obsah

Baník se přiblížil k podzimnímu titulu

OSTRAVA

Znovu na šest bodů narostl náskok fotbalové lize kralujícího Baníku před Spartou a celá Ostrava s napětím čeká na jejich sobotní vzájemný souboj. Baník si podzimní titul přiblížil výhrou nad Olomoucí, která v nádherné atmosféře na vyprodaných Bazalech hrála hodně odvážně.

Článek

Rozhodně nešlo o opatrný zápas. Kdyby skončil třeba 5:5, nikdo by se nedivil. Skvělí byli brankáři Laštůvka i Vaniak, útoky výrazně převyšovaly defenzívu. "Opravdu se bylo nač dívat, utkání se muselo líbit," pochvaloval si trenér Baníku František Komňacký, který si určitě po závěrečném hvizdu hodně oddechl, že Ostrava sebrala všechny body.

V tabulce třetí Hanáci totiž nepřijeli na půdu lídra s obrannou taktikou. "To není náš styl. V každém zápase jsme letos dali gól a podařilo se nám to i v Ostravě, jenže na Baník to bylo málo," pokrčil rameny kouč Sigmy Petr Uličný, ovšem hned dodal, že jen u jediné branky nemuselo zůstat: "Šancí jsme měli hodně, o body jsme se připravili sami."

Reiter: Pokazil jsem to

Slovenský kanonýr Luboš Reiter trenéra v úvodu zápasu trefou potěšil, ale po pauze "zazdil" dvě příležitosti. "Beru to na sebe. První zahozená šance mě asi psychicky srazila dolů. Věděli jsme, jak na Baník, ale já to pokazil," kál se Slovák.

"Možnosti ovšem měl i Babnič, který měl asi zakončovat jako sparťan Sionko v zápase proti Brnu. Na druhou stranu mě překvapil gólman Laštůvka, dobře to přečetl," hájil své útočníky Uličný.

Pro dva hráče v domácím dresu byl zápas moc emotivní. Marek Heinz se ale na rozdíl od kapitána Látala se Sigmou nerozešel v létě ve zlém. "V Olomouci bydlím, ovšem pro Ostravu chci udělat maximum," říkal autor vyrovnávacího gólu. Hanáci jej svou hrou dost překvapili. "Byli aktivní a zle nás trápily jejich protiútoky," dodal prozatímní král střelců.

Zkušený Radek Látal se vrátil do sestavy po jednom utkání, kdy odpykával trest i léčil kotník, ovšem proti Olomouci chtěl hrát. "Je to pro mě ohromně prestižní," připustil hráč, který vypsal i speciální prémie za vítězství a teď bude muset celému týmu zaplatit večeři. "Udělám to rád," usmál se pravý záložník Baníku, který stál u zrodu obou gólů Ostravy. Před vyrovnáním rozehrál rohový kop a na druhou trefu sám přihrál.

Dárek k narozeninám

Den před 23. narozeninami si nadělil dárek univerzál Miroslav Matušovič. Trefil se v době, kdy už jej chtěli trenéři vystřídat Varadim, a tak se opakovala situace z předloňské sezóny. Tehdy vždy předvedl klíčovou akci, když uviděl stát u čáry Červenku.

"Bylo to jako pod trenérem Jarabinským," vzpomněl si Matušovič a sebekriticky přiznal: "Nehrál jsem dobře, ale gólem splnil úkol útočníka." A tak mohl jít slavit. "Tohle za to stojí," dodal.

Všichni aktéři se shodli, že Baníku k vítězství pomohlo i neúnavně povzbuzujících skoro 18 tisíc diváků. "Je to krásné," říkal Heinz a Látal jej v tom podpořil: "Taková atmosféra nebývala ani v Německu, přitom tam chodilo na fotbal třeba šedesát tisíc lidí." Prostředí nadchlo i trenéra hostů. "Jen tak dál, tohle bylo nádherné," vzkázal lidem kouč Uličný.

Reklama

Související témata: