Hlavní obsah

Hašek: Co přinesou ve Spartě dny příští? Správná otázka položená nesprávnému muži

Omluva za zpackanou kvalifikaci o Evropskou ligu fotbalové Spartě vyšla. Tedy na domácí scéně, ale zato na hřišti mistrovské Plzně, nad níž Pražané v pondělní dohrávce pátého kola vyhráli 2:0, takže na obhájce titulu už mají náskok osmi bodů. Bude znamenat odpuštění? Zavládne na Letné klid? A co vůbec přinesou ve Spartě dny příští? „Správná otázka, ale položená na nesprávném místě,“ reagoval po duelu v Plzni trenér Martin Hašek.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Martin Hašek, první trenér fotbalistů Sparty.

Článek

Jak moc jste si oddechl, že po vyřazení z Evropské ligy jste se rehabilitovali alespoň v Plzni a na Letnou se tudíž vrátí klid?

My ale přece neděláme fotbal proto, abychom měli klid, ale abychom vyhrávali, což se nám na podzim daří. Z devíti zápasů jsme jich osm vyhráli a jen utkání s Vasluií nás stále mrzí a pořád mrzet bude. Nebo spíš než utkání poločas v Rumunsku.

Právě poločas ve Vaslui, jenž nakonec znamenal vyřazení, měl na Spartě vyvolat pnutí, ba dokonce se mělo jednat i o tom, zda vy a realizační tým dostanete od vedení důvěru na další týdny a ligu vůbec.

Nemohu nabídnout žádné jiné informace, než jaké jsem měl a řekl bezprostředně po zápase s rumunským celkem. To proto, že jsem ani s vedením, ani majiteli od čtvrtka nehovořil. A pokud vím, nikdo z realizačního týmu také ne.

Takže do Plzně jste k ligovému epilogu pátého kola nejeli s ultimatem?

O žádném nevím.

Vy sám jste žádný tlak také necítil?

Samozřejmě že jsem si různé věci domýšlel, protože jde o přirozenou lidskou vlastnost. Hned, jak jsme vypadli, jsem věděl, že nastává problém, neboť Sparta chtěla Evropské poháry hrát a nedostala se do nich. Odpovědnost za vyřazení jsem na sebe bral, ale žádné další informace jsem skutečně neměl.

Radost fotbalistů Sparty po brankce Leonarda Kweukehofoto: ČTK/Petr Eret

Jak se v takovém napětí trenérovi pracuje?

Prostě jsem se snažil pracovat co nejlépe a po neúspěchu připravit mužstvo na Plzeň, což se povedlo.

Obhájce titulu jste přejeli neskutečně hladce a vůbec nic jste mu nedovolili.

Po vyřazení z Evropské ligy jsme se dovedli maximálně zkoncentrovat a chtěli daleko víc odčinit neúspěch, což bylo rozhodující. Hráči podali zodpovědný výkon a maximálně dodržovali taktiku, což nám přineslo výhru. Zaslouženou, protože jsme byli lepším týmem, lépe jsme se pohybovali a i příležitosti ke vstřelení třetího gólu jsme měli. Ani v přečíslení jsme je však nedotáhli do konce.

Plzeňští fotbalisté si stěžovali na příliš tvrdou hru, s níž jste vyrukovali, a přespřílišnou benevolencí sudího Adámka.

My si mohli stěžovat zrovna tak. Vždyť v první půlhodině nám odpískal deset faulů, zatímco Plzni jen dva. A za přestupky, které si potrestání zasloužily, naši hráči žluté karty dostávali. Pravdou však je, že jsme chtěli hrát tvrdě a tvrdě jsme také hráli.

Překvapili jste nově složenou stoperskou dvojicí Zápotočný – Jarošík. Jak jste s ní byli spokojeni? Našli už jste konečně ideální stopery?

S jejich výkonem jsme byli velmi spokojeni. Zvláště, když pro Jarošíka šlo po návratu ze Španělska o premiéru v základní sestavě a Zápotočný toho hlavně na jaře také mnoho nenahrál.

Řepku jste naopak do Plzně vůbec nevzali...

Kdyby byl zdravý, s mužstvem by přijel. Na posledním tréninku se ale lehce zranil.

Hodně se spekuluje, že po vyřazení z Evropské ligy bude muset Sparta výrazně zredukovat hráčský kádr. Teplice už deklarovaly zájem o Keriče, další nabídky jsou údajně na cestě. Jak to vůbec s výprodejem na Letné vypadá?

Nemohu sloužit, u žádných jednání jsem nebyl, takže podobné informace nemohu potvrdit. Do utkání v Plzni se nic neřešilo, teď ovšem nastala reprezentační přestávka a během ní se nabízí příležitost k jednání.

Reklama

Související témata: