Hlavní obsah

Hřebík s Hapalem obhajují špatný fotbal

PRAHA

K nekoukání byl zejména druhý poločas dohrávky 22. kola fotbalové Gambrinus ligy na Letné. Sparta vyhrála 2:0, když Zlín za celé utkání netrefil Blažkovu branku. Lze-li najít na pondělních devadesáti minutách něco pozitivního, pak jen oba góly. Oba trenéři však byli po utkání, v němž si diváci s chutí zapískali, s jeho úrovní spokojeni. Zřejmě z laviček byl k vidění jiný fotbal než z tribun...

Článek

Zlínský kouč Pavel Hapal přiznal, že jeho tým ve hře dopředu neudělal nic, ale... "Za obrannou hru nemám hráčům co vytknout," pravil asi dvě minuty poté, co řekl, že jeho svěřenci "udělali chybu při prvním gólu, i když jsem je na standardní situace upozorňoval a zdůrazňoval, že mohou rozhodnout". S kvalitou utkání byl spokojen. Pískot ochozů zřejmě neslyšel.

Víc než Hapalovo protiřečení však udivila slova sparťanského kouče Jaroslava Hřebíka, který považoval zápas také za kvalitní. Diváci prý nepískali proto, že by se jim hra nelíbila. Zřejmě pískotem chtěli naopak ocenit jeho kvalitu.

Poté nasadil Hřebík svému vystoupení korunu. "Když sečtu naše standardní situace, střely na branku a finální situace, tak to byl ligový nadprůměr." Tímto výrokem si Hřebík snad dělal legraci z novinářů i fanoušků.

Vyhrává silou vůle a kádru

Hřebík chválou vždy spíš šetřil a zachovával si střízlivý nadhled. Samozřejmě ho lze pochopit, že nechce zbytečně jitřit atmosféru v mužstvu, když sice lopotně, ale přece vyhrává. S výjimkou Příbrami samozřejmě. Sparta je z formy a vítězí především zásluhou vůle a silou kádru, který je schopen nějaký gól dát.

I to k fotbalu patří a ke Spartě tuplem. Hřebík možná nechce přiznat, že se mu zatím nedaří vtisknout hře Sparty tvář, kterou by si představoval. I v onom památném podzimu 2001 trvalo pár měsíců, než hráči vstřebali, co po nich chtěl.

Sparta jde za titulem a v podstatě jí ho už nikdo vzít nemůže, protože pronásledovatelé klopýtají ještě víc. Není důvod k panice. Za dva měsíce se nikdo nebude ptát, po jakém výkonu porazila Sparta Zlín, ale zůstane faktických 2:0.

Proč tedy Hřebík zbytečně shazuje sám sebe a dělá hlupáky z okolí? To nemá zapotřebí. Určitě je těžké motivovat hráče proti Zlínu, když mužstvo vede tabulku s obrovským náskokem. Chlapské by bylo říct, že bere povinnou výhru, ale má výhrady k předvedené hře. Nic víc, nic míň.

Možná by pak byl i ušetřen invektiv. Ve chvíli, kdy nad Letnou zazní "We Are The Champions", i jeho zatvrzelí odpůrci mu ledacos odpustí. Ti soudní vědí, že ani za Straky nebyl výkon mužstva na pohled o mnoho lepší, a také k nejednomu vítězství doklopýtalo silou vůle.

Reklama

Související témata: