Hlavní obsah

Na Letné se v sobotu utkají mistr s vicemistrem

Po reprezentační přestávce se dostane podzimní program první fotbalové ligy už do svojí poloviny. V 8. kole bude tahákem souboj úřadujícího mistra s vicemistrem v podání Sparty a Jablonce, ale také vystoupení Slavie v Hradci Králové, který se zatím na favority umí vytáhnout. Kolo bude rozehráno pátečním soubojem Liberec - Ostrava. Všechny zápasy můžete sledovat v on-line reportážích na Sport.cz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jablonecký Tomáš Jablonský uniká sparťanovi Igoru Žofčákovi

Článek

Jablonec začne na Spartě opatrně

Sparta po sérii utkání byla ráda, že může pořádně trénovat, ale pohárová výhra 1:0 nad Voticemi jí sebevědomí příliš vylepšit nemohla. „Alespoň jsme doléčili některé šrámy a mohli zapracovat na fyzické přípravě. Absolvovali jsme i rychlostní testy,“ popsal trenér Jozef Chovanec náplň přestávky. „Zápasy s Jabloncem jsou každým rokem náročnější, má kvalitní střelce i další pracovité hráče. My se musíme vyvarovat zbytečných ztrát ve středu hřiště,“ uvedl kouč.

Jablonec letos ještě venku nevyhrál, ale na Letnou prý nepřijede odevzdaně. „Na Spartě se hraje jednou za rok a pro trenéry i hráče je to svátek. Překonáváme následky ne nejvydařenějšího vstupu a musíme brát v potaz sílu Sparty, která v Brně ukázala, že se jí vrací forma. Byla by asi troufalost a sebevražda vyrukovat s nějakou příliš ofenzivní taktikou,“ řekl jablonecký kouč František Komňacký.

Sparta: Blažek - Kladrubský, Řepka, Brabec, Pamič - Kucka - Sionko, Vacek, Matějovský, Kadlec - Wilfried. Absence: Hušek, Kušnír (oba rekonvalescence).

Jablonec: Špit - Krajčík, Zábojník, Pavlík, Jablonský - Piták, Jarolím, Loučka, Kovařík - Pekhart, Lafata. Absence: nikdo.

Program 8. kola
Sobota 11. září: 15:30 Sparta Praha - Baumit Jablonec (ČT4; Matějek), 18:00 1. FC Slovácko - Dynamo České Budějovice (Kocourek).
Neděle 12. září: 17:00 Hradec Králové - Slavia Praha (Sport2; R. Hrubeš), Bohemians 1905 - 1. FK Příbram (Královec), Viktoria Plzeň - FK Ústí nad Labem (Bílek), FK Teplice - Zbrojovka Brno (Adámek).
Pondělí 13. září: 18:00 Sigma Olomouc - Mladá Boleslav (ČT2; Příhoda).

Slovácko trestalo za pohár, teď přijedou Jihočeši

Ani po vyřazení z poháru si trenér Slovácka Miroslav Soukup pesimismus před Českými Budějovicemi nepřipouští. „Nezdar jsme si vyříkali, hráči dostali trest a situaci jsme uzavřeli,“ uvedl trenér, který věří v lepší výkon. „Musíme být obezřetní, soupeř nedostává hodně branek. Kromě Lengyela má velkou oporu v brankáři Kučerovi,“ dodal Soukup.

České Budějovice v předešlém kole poprvé v sezoně prohrály a teď je čekají dva těžké zápasy na hřištích týmů z dolní poloviny tabulky. „Pokud dáme gól, tak to bude určitě dobré. Hrajeme venku, takže nebudeme pod tak velkým tlakem, a to může být naše výhoda,“ mínil kouč Jaroslav Šilhavý.

Slovácko: Filipko - Kuncl, R. Mezlík, Košút, Kubáň - Fujerik, Kordula, Volešák, V. Valenta - Ondřejka, Švancara. Absence: nikdo.

České Budějovice: Kučera - Laštovka, Horejš, Lengyel, Žižka - Mezlík, Černák, Otepka, Šíma - Ondrášek, Pecka. Absence: Benát, Leština (oba zranění).

„Votroci“ zkusí nachytat dalšího favorita

Nováček z Hradce Králové se těší na dalšího atraktivního soupeře. Pod „lízátky“ přivítá trápící se Slavii, s níž by rád potvrdil, že na favority se mu letos daří. „Votroci“ by rádi napravili poslední dvě porážky, ale červenobílé porazili v české lize jen jednou. „Slavia ze třech zápasů dvakrát prohrála a bude si chtít spravit reputaci,“ řekl trenér Václav Kotal, který doufá, že se stihne uzdravit zraněný Pilař.

Hosté přijedou se dvěma jubilanty: záložník Jaroslav Černý může odehrát 200. ligový zápas, trenér Karel Jarolím bude sedět po 250. na prvoligové lavičce jako hlavní kouč. „Nesmíme dělat chyby vzadu a být efektivní. To nás v minulých zápasech sráželo. Hradec hraje trochu jiným způsobem než ostatní ligové celky a má šikovné technické hráče, přesto si myslím, že bychom jej právě v kombinaci měli předčit,“ tvrdí Jarolím. Může již počítat s posilou do branky Zlámalem, uzdravil se ale také Vaniak.

Hradec Králové: Lindr - Wozniak, Chleboun, Kasálek - Rezek, Fischer, Janoušek, Poděbradský - Kocourek, Dvořák, Pilař. Absence: Pilař (nejistý start).

Slavia: Vaniak - Čelůstka, Ragued, Trapp, Hubáček - Janda, Jarolím, Kisel, J. Černý - Vlček, M. Černý. Absence: Hloušek, Naumov, Vomáčka (všichni zranění).

Brno si před Teplicemi spravilo chuť s týmem I.A třídy

Teplice i Brno měly hrozivý vstup do ligy, ale zatímco Severočeši poté sérií tří výher poskočili do horní poloviny tabulky, hosté se dál topí na chvostu. Vzájemný zápas tradičně přináší divoké výsledky: pouze jeden z posledních deseti duelů vyhrál domácí tým. Brno navíc na Stínadlech umí zahrát, při posledních čtyřech zápasech tam inkasovalo jedinou branku. I proto se domácí mají na pozoru. „Nesmíme nic podcenit, nemůžeme na zápas pohlížet jako na utkání s posledním, ale jako na utkání s týmem, který má skutečně svou kvalitu a určitě nebude chtít zápas jen tak odevzdat,“ řekl trenér Jiří Plíšek.

Poslední Zbrojovka sice vydřela v Rosicích pohárové vítězství, ligové postavení Brňanů je ale po prohrách v Olomouci a se Spartou hodně bídné. K lepší náladě měla v přestávce Brňanům pomoci výhra 10:0 v Mikulově nad týmem z I.A třídy. „Dokázali jsme si, že umíme střílet branky. Trochu by nám tento zápas mohl pomoci psychicky. I když zapomenout na špatný start se nedá,“ poznamenal trenér Karel Večeřa.

Teplice: Grigar - Vidlička, Matula, Hošek, Rosa - Verbíř, Ljevakovič, Kalivoda, Stožický - Mareš, Mahmutovič. Absence: nikdo.

Brno: Lejsal - Dřížďal, Hudec, Jílek, Husár - Michálek, Dostálek, Polách, Střeštík - T. Došek, Kalabiška. Absence: Dvorník, Trousil (oba zranění).

Ústí dalším chodem pro rozjetou Plzeň

Rozjetá Plzeň neprohrála v lize už třináctkrát v řadě a touží potvrdit své první místo i proti nováčkovi z Ústí nad Labem. Během přestávky dělali ve Viktorii všechno možné, aby přilákali i na nováčka vyprodaný stadion. „Hosté už v lize ukázali, že nikomu nedají body lacino. Nesmíme jim dát prostor k brejkům. Doufám, že na zápas budeme připraveni stejně tak dobře, jako jsme zvládli utkání před pauzou,“ uvedl trenér Pavel Vrba. Rajtorala čeká 150. ligový start.

Severočeši mají před soupeřem respekt. „Plzeň hraje v současné době asi nejhezčí a hlavně účelný fotbal. Nikdy to neříkám, ale musíme tentokrát být nadmíru obezřetní a začít s defenzivní taktikou,“ řekl trenér Svatopluk Habanec, který upozornil především na ofenzivní sílu kvarteta Rezek, Horváth, Petržela a Bakoš. „V koncovce jsou nesmírně nebezpeční. Viděl jsem souboj soupeře s Českými Budějovicemi, kdy z pěti brejků dali tři branky,“ dodal Habanec.

Plzeň: Pavlík - Rajtoral, Navrátil, Bystroň, Limberský - Petržela, Horváth, Rada, Kolář, Jiráček - Rezek. Absence: nikdo.

Ústí n. L.: Novák - Polák, Džuban, Valenta, Janů - Doležal, Martykán, Zachariáš, Volek - Kraut, Jindráček. Absence: Dvořák, Veverka (oba zranění).

Klokani se na Příbram chystali ve Vrchlabí

Týmu Bohemians 1905 po slibném startu začíná docházet dech. Klokani klesli na čtrnácté místo a proti Příbrami tak potřebují zabrat. Trenér Pavel Hoftych zvolil jako přípravu krátké soustředění ve Vrchlabí. „Trochu jsme se zadrhli, takže jsme potřebovali změnit prostředí, trošku se odstřihnout od Prahy,“ uvedl Hoftych.

Příbramští fotbalisté v minulém kole s Hradcem Králové po 492 minutách ukončili své střelecké mlčení v nejvyšší soutěži, ale v reprezentační pauze je zase srazila nečekaná prohra v Ondrášovka Cupu na půdě třetiligového Písku. „Ale totéž potkalo soupeře ve Varnsdorfu. Liga je něco jiného, vliv by to mít nemělo,“ řekl trenér Martin Hřídel, který lituje pohárového vyloučení Jakuba Štochla. „Jeho ztráta mě mrzí možná ještě víc než vyřazení. Obrana tak bude stát na Rickovi, který ho měl nahradit už v poháru, ale měl virózu,“ uvedl kouč Středočechů.

Bohemians: Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, Rychlík - Moravec, Štohanzl, Kaufman, Trubila - Hartig, Nešpor. Absence: Ibragimov (ČK).

Příbram: Hruška - Plašil, Ricka, Nohýnek, Divíšek - Klesa, Borek, Tarczal, Pleško - Wágner (Ibe), Huňa. Absence: J. Štochl (ČK).

Reklama