Hlavní obsah

Po Dubaji jdu hrát fotbal za Kabáty, říká kapitán fotbalistů Plzně Horváth

Velmi dobrou sezónu má za sebou kapitán fotbalistů Plzně Pavel Horváth. Redakce Práva ho zařadila desetkrát do sestavy kola a stal se v tomto směru nejlepším hráčem uplynulého ročníku. „Doufám, že mi za to dáte aspoň nějakou cenu, abych měl jednou něco na památku,“ řekl s úsměvem zkušený záložník před odletem na dovolenou do Dubaje.

Foto: www.fcviktoria.cz

Pavel Horváth předvádí nové sluneční brýle, které se mu teď v Dubaji náramně hodí.

Článek

Vážíte si toho ocenění?

Každé takové potěší. Ale já upřednostňuji hlavně hru celého mužstva než individuální výkony. Na jednotlivci ve fotbale většinou nezáleží.

Platí ve vašem případě, že zrajete jako víno?

V mém věku nezbývá nic jiného, než tomu věřit... Zatím drží zdraví. Nedovedu si představit, že bych byl jako Vláďa Šmicer nebo Patrik Berger, kteří se po vleklých problémech vždycky dokáží vrátit. Já kdybych vypadl na měsíc, bylo by zle.

Budou z vás mít v Plzni radost, že jste hráčem sezóny?

Snad jsou se mnou taky spokojeni. Důkazem toho je nabídka na prodloužení smlouvy, kterou jsem v minulých dnech dostal od majitele klubu pana Kříže. Seděli jsme spolu a z debaty vyplynulo, že by to pro obě strany mohlo být zajímavé. Je to prodloužení o půl roku do léta 2011. Zatím jsem to ještě nepodepsal, ale podali jsme si na to ruku, což je pro mě stejné, jako kdybych tam už měl podpis.

Kapitán Plzně Pavel Horváth (druhý zprava)foto: Právo/Milan Malíček

Kdybyste měl vybrat nejlepšího hráče sezóny vy, kdo by to byl?

To je strašně těžké, nerad bych na někoho zapomněl. Ale třeba Jarda Černý ze Slavie hrál hodně dobře, to samé můj spoluhráč Dan Kolář. Je vidět, že mu přestup ze Sparty do Plzně pomohl a pookřál. Taky jsou teď oba v nominaci nároďáku.

Jak hodnotíte sezónu z pohledu Plzně? Není osmé místo trošku méně, než jste čekali?

Hrozně mě mrzí zbytečné ztráty v některých domácích zápasech. Vím minimálně o čtyřech, které jsme měli vyhrát. Kdyby se to povedlo, bojovali jsme do posledního kola o poháry. Měli jsme dvě krize na startu obou částí sezóny. Ale v poslední době byla hra dobrá. Může to být příslib do nového ročníku. Když se vyvarujeme chyb a mužstvo se vhodně doplní, budeme schopni se dostat k padesáti bodům.

Co říkáte na své výkony?

Troufám si tvrdit, že možná v osmdesáti procentech zápasů byl můj přínos pro tým pozitivní. Nejsem na sebe nějak zvlášť pyšný, ale určitě to byla jedna z mých vydařenějších sezón. Dal jsem osm gólů, většinu ze standardních situací. Nějaké penalty, k tomu dvě branky přímo z rohu.

Dva góly z rohu, to je celkem unikát...

Je to spíš klika. Člověk ten roh nemůže kopat s tím, že z něj dá gól. Je to i o nabíhání spoluhráčů a clonění brankáři. Ten kop je pořád stejný. Nějak speciálně se tomu nevěnuji, maximálně si jich dám pár na předzápasovém téninku.

S osmi góly jste nejlepším střelcem celého mužstva.

Já se nikdy nepovažoval za kanonýra, deset gólů jsem dal v sezóně snad jen jednou. Spíš se cítím jako hráč středu hřiště, který má tvořit hru. Góly jsou jen bonus. A můžu říct, že bych těch osm gólů radši vyměnil za pět bodů.

Kapitán Viktorie Plzeň Pavel Horváth.foto: Jaromír Pech/www.fcviktoria.cz

Jaké si dáváte cíle do budoucna?

Hrozně bych si přál, aby v Plzni chodilo na fotbal víc diváků. Nejsme sice Barcelona, abychom každý domácí zápas všechny přejeli, ale myslím, že se na náš fotbal dá koukat. A co se týče týmu, před novou sezónou asi nebudeme dávat nějaká vyhlášení, že chceme do Evropy. Spíš budeme skromnější a uvidíme, jak to dopadne.

Od pondělka jste s rodinou na dovolené v Dubaji. Těšil jste se hodně?

Strašně, potřebuju si trošku odfrknout. Zájezd jsme měli vybraný už asi měsíc a půl dopředu. A těch deset dní si chci s manželkou a dětmi pořádně užít. Každá chvíle s nimi mě hrozně nabíjí. Neplánuji velkou turistiku. Nejsem žádný výletník ani sběratel kulturních památek... Jen ležet u moře a být s rodinou. Ale taky se půjdu občas proběhnout, abych udělal radost trenéru Vrbovi...

Co plánujete po návratu domů?

Už toho času moc nebude. 13. června máme u Karla Rady na Sycheráku zápas s jedenáctkou skupiny Kabát. Budou tam hrát třeba kluci jako Ulich, Lerch, Hunal, Povišer, Rada a další. Nějak to prostřídáme, abych si zakopal v jednom týmu i s kamarády z Kabátu. Něco tam samozřejmě taky ochutnáme a 15. června začíná příprava... Asi tam půjdu rovnou od Kabátů.

Reklama

Související témata: