Hlavní obsah

Policie neví, zda zásah proti baníkovcům naúčtuje státu a Brnu

BRNO

Vedení jihomoravské policie zatím neví, zda naúčtuje státu a Brnu únorový zásah proti rozvášněným fanouškům ostravského Baníku, jak mu to doporučuje ministerstvo vnitra. Právní rozbor vnitra ukázal, že by měl zákrok zaplatit nikoli uživatel stadiónu - tedy 1. FC Brno, ale jeho majitel.

Článek

"Tento postup se nám ale nezdá. Je to, jako bychom si zásah naúčtovali v podstatě sami sobě," řekl ve středu náměstek jihomoravského policejního ředitele Jaroslav Vaněk.

Majitelem stadiónu, na němž 1. FC Brno působí, je moravská metropole. Policisté museli zakročit před zahajovacím výkopem, protože rozvášnění fandové Baníku vtrhli na hrací plochu.

Podle letos uzavřené smlouvy mezi policií a Českomoravským fotbalovým svazem (ČMFS) mohou sice strážci zákona naúčtovat fotbalovým klubům své zásahy na stadionech, pokud pořadatelské služby selžou, brněnský případ ale ukázal, že to tak úplně není. Zákroky by uhradily jen kluby, které své stadiony plně vlastní.

"Patrně tam bude nutná legislativní změna v tom duchu, že tyto zákroky hradí uživatel areálu. To už je ale plně věcí zákonodárců," uvedl Vaněk. Jihomoravská policejní správa celou záležitost konzultuje s právníky. Kdy padne rozhodnutí, se neví.

Brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) je přesvědčený, že by za dění na stadionech měli být do budoucna zodpovědní jejich uživatelé tedy fotbalové popřípadě hokejové kluby. "Za tím, co se stalo v Brně, bych udělal tlustou čáru. Mělo by se ale usednout k jednacímu stolu a tuto změnu prosadit," řekl ČTK. Podle něj by bylo absurdní, kdyby policie únorový zákrok jihomoravské metropoli naúčtovala.

Reklama

Související témata: