Hlavní obsah

Předposlední kolo už může přinést titul na Letnou

PRAHA

O titul, pohárové příčky i druhé sestupové místo se ještě hraje v první fotbalové lize. Pondělní předposlední kolo může hodně napovědět o konečném zúčtování, ale odpovědi na všechny otazníky ještě nepřinese. Celé kolo se kvůli regulérnosti hraje ve stejném čase, průběh zápasů Olomouc - Sparta a Liberec - Teplice uvidí i televizní diváci. Zápas na Hané se vysílá přímo, podle vývoje budou připraveny kamery také na severočeském derby.

Foto: PRÁVO

Fotbalisté Sparty

Článek

Nejblíže k titulu má Sparta, která jede do Olomouce, hrající o holý prvoligový život. Trenér Vlastimil Petržela mocně touží po skalpu lídra soutěže, ale Sigmě by v současné situaci pomohl i bod. "My ale budeme hrát na vítězství," zdůraznil Petržela, který v minulých dnech několikrát prohlásil, že Spartu porazí. "Soupeř má sice zkušenější mužstvo, ale nemá stabilní výkonnost. Nehrajeme špatně, můžeme si věřit," míní kouč, který si prý stále nepřipouští sestupové problémy.

Jinak to možná cítí fotbalový národ na Hané, který je ve stavu mobilizace. Fanoušci chtějí sounáležitost s týmem vyjádřit tím, že do vyprodaného hlediště přijdou oděni do modro-bílých klubových barev.

Sparťané neprohráli v Olomouci už devět let, a proto na dálku s úsměvem sledovali sebevědomá prohlášení olomouckého trenéra, která je prý vyburcují ještě více. Jenže o motivaci má ligový lídr postaráno i bez soupeře, protože v případě vítězství se mu titul přiblíží na dosah, při ztrátách soupeřů už může dokonce slavit.

Bílka olomoucká sebedůvěra nepřekvapuje 

Trenéra Michala Bílka sebevědomí soupeře nepřekvapuje. "To je logické, hrají o sestup a výhra jim zaručí ligovou příslušnost. My ale děláme vše pro titul a prosíme i fanoušky, aby také udělali maximum," vyzval příznivce rudých barev k hromadnému výjezdu. A ti ho zjevně vyslyšeli: na Hanou se chystá několik set fandů a stejně jako domácí připravují jednotné oblečení v hlavní klubové barvě.

Hosté vyrazí na Moravu v neděli odpoledne pendolinem, ale domů se už budou vracet klubovým autokarem. "Věřím, že hráči nynější rytmus zvládnou, věnujeme se hodně regeneraci, trénuje se už méně. Zbývají tři zápasy a ve všech chceme uspět," připomněl kouč, že jeho tým je ve hře také v domácím poháru.

Také Liberec si nesmí dovolit s Teplicemi ztratit, pokud chce ještě reálně myslet na obhajobu. Jenže narazí na soupeře, s kterým utrpěl nejkrutější prohru v letošní sezoně. Tříbranková porážka z Teplic stále zůstává v paměti druhého týmu soutěže.

Liberec řeší problémy se sestavou 

Liberečtí látají sestavu, jak se dá: Hodúr v týdnu netrénoval a poprvé zkusí přípravu až v neděli, v den utkání dorazí z kvalifikace ME devatenáctek Polák a Dohnálek, kteří se možná okamžitě posadí na lavičku náhradníků. Teoreticky by mohl zasáhnout do hry i Blažek, ale také on dva týdny netrénuje.

"Atmosféra v týmu je velmi pozitivní. Zápas nebereme jako odvetu za podzim, ale chceme se vyvarovat takových chyb, které nás tehdy stály body," řekl trenér Vítězslav Lavička.

Tepličtí přijedou s hodně oslabenou sestavou, ale i tak chtějí zkomplikovat soupeři cestu za obhajobou titulu. "Budeme mít na střídání jen jednoho hráče, ale musíme se s tím poprat," řekl trenér Jiří Bartl, který pro jistotu vezme i hráče třetiligové rezervy. Do branky půjde Dvořák nebo Porcal.

Slavia se spokojí se třetím místem 

Slávisté ještě před měsícem vládli lize a v tuto dobu měli podle mnoha expertů už chystat mistrovský ohňostroj. Na titul sice mají naději stále, ale sami přiznávají, že budou spokojeni, když skončí na třetím místě. Nejhorší krizi červenobílí zažehnali, se Zlínem jsou zřejmým favoritem. Nic na tom nemění ani řada absencí kvůli zdravotním důvodům či reprezentačním povinnostem juniorů. "Musíme hrát stejně jako s Mladou Boleslaví. To znamená nátlakovou hru a nepouštět soupeře do šancí," plánoval trenér Karel Jarolím.

Zlínu chybí k záchraně bod, a ten chce odvézt ze Strahova. "Slavia se už ale dostala z útlumu, nejdůležitější bude ohlídat její rychlý přechod do protiútoků přes Vlčka a Šventa," míní trenér Pavel Hoftych.

Mladá Boleslav sice v posledním kole přivítá Liberec doma, ale rozhodující zkouška možná čeká Středočechy už na půdě zarputilého Mostu. Na sever Čech ale přijede posílena osmizápasovou sérií bez prohry.

Most bude hrát proti Boleslavi bez stresu 

Most je s patnácti nerozhodnými výsledky remízovým králem ligy, ale tentokrát by asi severočeský klub byl za bod s favoritem spokojen. Mostečtí mohou navíc ligu dohrát v klidu. "Jde nám především o to, abychom se s diváky rozloučili co nejlepším výkonem. Každopádně hra bez stresu by měla přinést naše zklidnění," odhadl trenér Zdeněk Ščasný.

Vítězná série vrátila mladoboleslavský tým zpět do hry o titul. Pokud se ale hosté chtějí udržet ve hře až do posledního kola, nesmějí klopýtnout ani v Mostě. "Z posledních výsledků jsme dobře naladěni, cítím, že je v týmu zdravá nervozita, která většinou pomáhá," svěřil se trenér Dušan Uhrin.

Slovácko už je jistým sestupujícím, ale teď s sebou může stáhnout i Příbram. Pokud Středočeši nesníží ztrátu na Olomouc, jejich osud bude zpečetěn už v pondělí večer. Bilance ale výhře hostů moc nepřeje: Marila nevyhrála na hřišti soupeře od října 2005 a více než rok nevstřelili její hráči mimo svůj domov více než gól.

Slovácko se bude loučit 

Uherské Hradiště čeká loučení s domácím publikem. "Rozhodně se chceme rozloučit nejen vítězstvím, ale i dobrým výkonem. Soupeři jde o všechno, ale my v žádném případě zápas nevypustíme. Příležitost opět dostanou hráči, s nimiž počítáme pro příští sezonu," uvedl trenér Pavel Malura, kterému údajně klubový šéf Jan Řezník zakázal, aby pustil do hry Drobisze, Ivanu a Inemana v obavě, aby se před letním odchodem nezranili.

Příbrami nezbývá než na Slovácku vyhrát a spoléhat na ztrátu soupeřů. "Věřím, že se nám podaří vstřelit nějakou branku a odvézt vítězství, protože jinou šanci ani nemáme. I výhra nám ale v případě vítězství Olomouce už může být málo platná," tušil trenér Jiří Kotrba, že sestupová gilotina je nebezpečně blízko.

Ve zbývajících zápasech už čekají týmy pouze boje o vylepšení vnitroklubových bonusů. V zápasech Plzeň - Jablonec, Ostrava - České Budějovice a Brno - Kladno půjde navíc shodně domácím týmům o teoretickou šanci na účast v Poháru Intertoto. Do něj by pátý tým konečného pořadí postoupil za předpokladu, že Sparta skončí třetí a současně vyhraje pohárovou soutěž.

Jablonec na rozdíl od zbývajících pěti týmů ještě má vrchol sezóny před sebou, protože ho ve čtvrtek čeká pohárové finále, ale šetřit prý nikoho nehodlá. "Před semifinále jsem nikoho nešetřil a stejné to bude i teď," prohlásil trenér Petr Rada.

Reklama