Hlavní obsah

Rozhodčí mají upozorňovat na korupci. Pelta a Damková už chystají kodex

Praha

Předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta připravuje společně s šéfkou komise rozhodčích Dagmar Damkovou kodex pro rozhodčí. Ti by na jeho základě sami oznamovali případy, kdy by se je pokusily kluby ovlivnit prostřednictvím úplatku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FAČR Miroslav Pelta má po podzimu plnou hlavu starostí, jak vrátit českému fotbalu ztracenou důvěru.

Článek

„Nechci sudí udavače, ale morálně silné, kteří odolají nabídce a oznámí ji. Je mi jasné, že najít tak silné charaktery bude hodně těžké," řekl Právu Miroslav Pelta.

Podle šéfa českého fotbalu existuje minimum případů, kdy si rozhodčí řekne klubovým funkcionářům o úplatek.

„Snaha o ovlivnění výsledků vychází podle mě z klubů. Ty na něm mají zájem. Dost dobře si nedovedu představit, že by si o úplatek řekl sudí klubovému funkcionáři. Vyloučit to ale nemohu, proto pracujeme na kodexu, který by něco takového vymýtil," dodal Pelta s tím, že by to zřejmě bylo spojeno se zvýšením odměn, které sudí dostávají za odpískaný zápas. V současnosti náleží hlavnímu arbitrovi částka 17 tisíc korun.

Tvorba kodexu podle něj nemá přímou souvislost s probíhajícími kauzami. „O zkvalitnění sudích se snaží paní Damková dlouhodobě. Vytvoření kodexu kauza jen urychlila," uvedl Pelta. Vyslovil také přání, aby kauzy byly vyřešeny do jarního začátku ligy.

Pomůže chystaný kodex pro rozhodčí českému fotbalu?
Ano
11,2 %
Ne
88,8 %
Celkem hlasovalo 2011 čtenářů.

Reklama