Hlavní obsah

Sparťané kvůli oslavám nespali, v neděli neopomněli ani triumfální plavbu parníkem

PRAHA

Nic netušící útočník Bony Wilfried vstoupil na palubu parníku Calypso a rázem schytal od svých spoluhráčů ze Sparty pořádnou salvu z umělohmotných pistolí naplněných vodou. Ušetřen nezůstal nikdo, kdo se do blízkosti rozjařených hráčů fotbalového mistra dostal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sparťansští fotbalisté ve víru mistrovských oslav.

Článek

Tři roky čekali sparťané na chvíli, až zvednou nad hlavy mistrovský pohár, takže po sobotním zpečetění svého triumfu odstartovali divokou jízdu napříč Prahou. Ta začala večer na Václavském náměstí v klubu Duplex, pak hráči vyrazili na soukromou party. A v neděli odpoledne veselí vyvrcholilo plavbou na parníku po Vltavě. Ta se už před lety stala tradičním doplňkem sparťanských oslav.

"Tóóómáš Řepka," spustili fotbalisté hromový pokřik, když směrem k nim po náplavce pod hotelem Intercontinental kráčel jejich kapitán, jehož branka v sobotním duelu s Teplicemi zpečetila sparťanský návrat na trůn.

V supermanovských tričkách, Řepka s batmanovskými křídly

"Mladí kluci blázní, ale není se čemu divit. Pro většinu z nich to je první titul a já si pamatuju, že jsem taky vyváděl, když jsem ho získal poprvé. Taky jsem nějaký nesmysl udělal, ale radši to na sebe neprásknu. Ale i teď se umím odvázat, to se nebojte," vyprávěl Řepka, když pozoroval, jak se jeho mladší parťáci veselí na lodi.

Když se sparťané centrem města blížili k parníku, vběhli do jednoho z obchůdků se suvenýry a nakoupili si propriety na plavbu po Vltavě. Všichni se vybavili modrými tričky se "supermanovskou" tematikou, jen Řepka při nástupu na loď "vyfasoval" černé s batmanovskými křídly. "Je to bomba, užívám si to. Hned po zápase jsem byl v určitém deliriu a teď se to ve mně už rozkládá. Jsem prostě šťastnej, pořádně si to užijeme," pochvaloval si Řepka, když sledoval radostný mumraj.

Kapitán Sparty Tomáš Řepka přebírá pohár pro mistra ligy.foto: Právo/Jan Handrejch

"To, že Řepa svým gólem rozhodl o titulu, je největší třešnička. Hezčí příběh snad ani být nemohl, když jsme slavili po zápase, radoval se jako malej kluk, bylo na něm vidět, že je v sedmém nebi," řekl brankář Jaromír Blažek, který o závěr sezóny přišel kvůli poraněnému kolenu. "Smutný jsem byl celý měsíc, že nemůžu být u toho. Ale teď si to už vychutnávám. Máme supermanovská trička, tak jsme asi nejlepší," smál se Blažek.

České oslavy jsou podle Sionka pestřejší

Sparťané si na parník pořídili i velké umělohmotné pistole na vodu, nepohrdli ani nákupem kruhů pro neplavce. "Pěkně jsme ten stánek vybrakovali. Byla to čistá improvizace, šli jsme kolem něj, tak jsme do něj vletěli," líčil s úsměvem záložník Kamil Vacek.

Trička se supermanovským "eskem" dostali všichni hráči, navlékli jej i zkušení mazáci - obránci Erich Brabec, brankář Jaromír Blažek a záložník Libor Sionko, který letos přispěl i k dánskému titulu s FC Kodaň, odkud v lednu odešel. "Všechny oslavy jsou pěkné, i když v zahraničí je to jiné v tom, že se většinou vyrazí někam do restaurace na diskotéku. Na Spartě to bylo ale pokaždé pestřejší, třeba parník nesmí chybět, což mi sedí víc," popisoval Sionko.

Mladí jako utržení ze řetězu

Sparťané plánovali, že Vltavu budou na lodi křižovat do nočních hodin. Někteří fotbalisté od sobotní první oslavy ani nezamhouřili oka, ale na parníku se chystali znovu pořádně odvázat. Na životosprávu se příliš nehledělo, pivo teklo proudem, k tomu si sparťané dali třeba řízek. "Já už to beru trochu jinak než mladí. Už slavím přece jen s nadhledem. Ale mladí ať si paří," prohlásil Blažek s úsměvem. "Jsou jako utržení z řetězu. Ale na mě si s vodní pistolí nedovolí, to by zkusili jen jednou," smál se další třicátník Sionko.

Někteří se ale museli mírnit. Třeba Sionko se už v pondělí ohlásí na reprezentačním srazu, stejně jako bek Ondřej Kušnír. Oba čeká přípravný turnaj v USA. "Sraz je tuším v 10 dopoledne, takže do 9:59 slavím," žertoval Sionko.

Sparťané byli v ráži, jen jediný z nich na oslavy neměl ani pomyšlení. Rakouský defenzivní univerzál Niklas Hoheneder od soboty drží smutek, neboť jeho někdejší spoluhráč a velký kamarád z Lince Besian Idrizaj v noci ze sobotu podlehl infarktu. Hohenedera zpráva zdrtila hned po vítězném utkání s Teplicemi a dnes už se spoluhráči neslavil. "Niki (Hoheneder) přišel ze hřiště do kabiny, podíval se na telefon a rozbrečel se," uvedl mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Reklama

Související témata:
Parník
  2 : 2 Č. Budějovice - Slovácko 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  1 : 2 Hradec Králové - Slavia 1 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  2 : 2 Ostrava - Liberec 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  3 : 0 Plzeň - Teplice 3 : 0 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  0 : 1 Zlín - Karviná 0 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  1 : 4 Olomouc - Sparta 1 : 4 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  1 : 1 Jablonec - Ml. Boleslav 1 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  2 : 1 Bohemians - Pardubice 2 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články