Hlavní obsah

Unie rozhodčích kritizuje složení nové komise

PRAHA

Unii českých fotbalových rozhodčích (UČFR) se nelíbí nové složení komise rozhodčích vedené Jaroslavem Melicharem. Podle nově založené organizace sudích není rozhodnutí výkonného výboru fotbalového svazu dostatečným signálem vůle k úplnému očištění rozhodcovského stavu.

Foto: internet

Rozhodčí - ilustrační foto

Článek

"Je to česká klasika, sytý vlk a celá koza," prohlásil předseda unie Evžen Amler. "Fotbalová veřejnost i UČFR čekaly něco jiného. Český fotbal potřebuje nové a čestné rozhodčí. Jejich početní stav byl nedostatečný již dříve a další odliv rozhodčích kvůli personálním i profesionálním pochybením by mohl být smrtelnou ranou pro profesionální i amatérské soutěže," řekl Amler. Konkrétní výhrady ke složení komise neuvedl.

Bývalý mezinárodní sudí je také rozladěn z toho, že nový šéf rozhodčích Jaroslav Melichar nepodpořil konání valné hromady UČFR souběžně s celostátním seminářem rozhodčích před novou sezonou. "Předseda Melichar hodlá zřejmě pískat podle svých pravidel. Škoda, že se nekryjí s oprávněným očekáváním těch, kteří by rádi v českém fotbalu hráli čistou hru," řekl Amler.

Unie navrhuje řešení

Unie navrhuje přijmout urychleně opatření ke stabilizaci kádru českých mezinárodních rozhodčích a asistentů. "Podmínkou pro tuto stabilizaci je současně zavedení systému výchovy rozhodčích a systému motivačních stimulů pro nábor nových rozhodčích. Unie rozhodčích je připravena přispět k opětovnému získání prestiže fotbalových rozhodčích v co nejtěsnější spolupráci s ČMFS," píše se dále v prohlášení unie.

Složení komise rozhodčích první a druhé ligy schválil výkonný výbor ČMFS v pondělí. Spolu s Melicharem, který byl do funkce předsedy potvrzen již minulý týden, jsou v ní bývalí sudí Jan Hora, Jiří Ulrich, Václav Hartman, Bohuslav Legierský, Christos Čanaklis a Vlastislav Pánek.

Reklama