Hlavní obsah

Žižkov vstoupí do boje o záchranu stabilizovaný a s vírou v budoucnost

PRAHA

Fotbalisté Viktorie Žižkov vstoupí příští neděli v domácím zápase proti Kladnu, v tradičním čase 10:15 hod., do jarní části Gambrinus ligy. V tabulce patří Pražanům třinácté místo a kladou si tak logicky za cíl především záchranu v nejvyšší soutěži. Na pondělní tiskové konferenci informovali novináře zástupci klubu mimo jiné o průběhu zimní přípravy, nových posilách a také o naplnění rozpočtu pro stávající sezónu.

Článek

Žižkov sehraje svůj první duel v jarní části Gambrinus ligy v neděli 17. února s Kladnem. V podzimním vzájemném duelu byli úspěšnější Středočeši, kteří se po výhře 3:2 radovali ze zisku tří bodů. Oba týmy si na ligovou generálku pozvaly stejného soupeře, druholigový Hradec Králové. Zatímco Pražané v sobotu zvítězili nejtěsnějším rozdílem, když jejich branku vstřelil pět minut před koncem stoper Kropík, Kladno o den později ostudně prohrálo 0:3.

Před tím ale svěřenci reprezentačního asistenta Jaroslava Šilhavého potrápili Slavii na jejím hřišti. Přestože Kladenští dvakrát v přípravném zápase s podzimním mistrem vedli, prohráli nakonec 2:3. Na Strahově zápas sledoval i žižkovský lodivod. „Byli Slavii více než vyrovnaným soupeřem,“ řekl pro Sport.cz Stanislav Griga a dodal: „Na podzim nám vstřelili tři branky a zaslouženě vyhráli. Máme jim tedy co vracet.“

Celých devadesát minut v generálce Viktorky odehrál na levém kraji zálohy Zdeněk Koukal, který v zimní přestávce přišel z Teplic. Další dvě posily, Jaroslav Procházka z Vyšehradu a Aldo Andres Mores, který přišel z peruánské ligy, se na hřiště nedostaly.

Zimní posily Viktorie Žižkov:
Hráč:Post:Naposledy:
Zdeněk KoukalZáložníkTeplice
Jaroslav ProcházkaObránceVyšehrad
Andres Aldo MoresObránceDeportivo San Martin de Porres (Peru)

Argentinského stopera objevila Viktorie na kyperském soustředění, jeho problémem je zatím fyzická kondice a jazyk. „Přišel za námi jeho manažer, my se ho rozhodli vyzkoušet a nakonec jsme se dohodli,“ popsal začátek Moresova angažmá v českém týmu kouč Griga a dodal: „Zatím spolu komunikujeme přes tlumočníka, ale s tímto rizikem jsme počítali.“

Mores by měl být podle slovenského trenéra připraven nastoupit do měsíce, Jaroslav Procházka se zřejmě na ligový pažit během jara podívá jen jako střídající hráč. „Tento fotbalista představuje budoucnost Viktorky,“ řekl na adresu levonohého obránce sportovní ředitel klubu Milan Lešický. Ten také novinářům popsal zimní přestupovou politiku týmu: „V tomto období šlo pouze o posilnění mužstva. Chtěli jsme dva až tři kvalitní hráče, i s výhledem do dalších sezón.“ Kádr Žižkova v zimě opustili pouze Bažík s Jamborem, s nimiž se klub dohodl na ukončení spolupráce.

Po triumfu na turnaji Fortuna Víkend šampiónů z počátku ledna odehrála pražská Viktorka přípravná utkání s týmy z nižších soutěží a vydala se na dvě soustředění. „Nejprve jsme byli na horách, následně jsem cestovali na Kypr,“ informoval Griga. V českými kluby oblíbené destinaci čekalo žižkovský celek dalších šest přípravných utkání, v nichž si Pražané připsali tři výhry, jednu remízu a dvě porážky.

Cílem je záchrana

Během kyperského soustředění Viktoria otestovala i další případné posily, kromě Morese ale nikdo nezaujal. „Zkoušeli jsme hráče z Jugoslávie, Anglie a dalších zemí,“ potvrdil Lešický a dodal: „Naším jarním cílem je záchrana a stabilizace mužstva.“ Podobně v pondělí hovořil i trenér Griga, podle nějž je při pohledu na tabulku jasné, že bude liga dramatická jak v boji o pohárové příčky, tak o udržení příslušnosti v nejvyšší soutěži. Žižkov se v prvních třech jarních kolech střetne hned se dvěma přímými konkurenty v záchranářských bojích.

Slovenský trenér, který u nás dříve vedl Liberec a Spartu, už má prý dva týdny jasno, kteří borci dostanou jeho důvěru pro základní jedenáctku. „Sestava mi krystalizovala v průběhu celé přípravy, ale zatím nechci víc prozrazovat. Jisté je, že brankářskou jedničkou bude Peter Bartalský.“ Grigův celek se na podzim prosazoval díky nadprůměrné ofenzívě, směrem dozadu to ale již bylo horší. „Zaměřili jsme se na to i v přípravě a věříme, že se tato činnost zlepší.“

Výsledky Žižkova v přípravných utkáních:
Soupeř:Výsledek:Branky:
Mladá Boleslav B0:0
Admira Praha6:0Švancara 3, Kalod 2, Kušnír
Farul Konstanca (Rum.)3:2Moughfire, Švancara, Kušnír
FC Gyenongnam (Kor.)0:1
Metalurgs Liepaja (Lot.)1:0Knobloch
FC Vasluj (Rum.)2:2Labant 2
Dinamo Bukurešť2:4Kalod, T. Procházka
FC M.E.A.P. (Kypr)1:0Švancara
Horní Měcholupy7:0Švancara 4, Demjan 2, Bukač
Hradec Králové1:0Kropík

Reklama

Související témata: