Hlavní obsah

Čeští fotbalisté v závěru darovali čtvrtfinále ME Turkům

ŽENEVA

Smutný konec po více jak šesti letech u fotbalové reprezentace zažil trenér Karel Brückner. Jeho svěřenci prohráli v Ženevě s Tureckem 2:3 a mistrovství Evropy pro ně končí už po základní skupině. Češi přitom vedli ještě v 75. minutě 2:0, pak ale jejich obrana zkolabovala. Nejprve snížil Arda Turan, poté gólman Čech daroval gól Nihatu Kahvecimu, který minutu před koncem poslal Turky do čtvrtfinále.

Článek

Trenér Brückner sestavu oproti Portugalsku obměnil na jediném místě, v útoku vystřídal Baroše Jan Koller. Čeští fotbalisté byli od úvodu aktivní, svůj obranný blok se snažili vysouvat až za polovinu. Hned z prvního útoku střílel po deseti sekundách nepřesně Matějovský.

Turci se těžko vyrovnávali s přísným posuzováním zákroků švédského rozhodčího Fröjdfeldta, který jim během úvodních deseti minut udělil dvě žluté karty. Po jednom z faulů Jankulovski posadil míč na hlavu Kollera, který mířil těsně nad branku. Turci se do útoku pořádně dostali až po čtvrthodině, Tuncay pálil nepřesně.

Soupeře zlobil na pravé straně Sionko, který po průniku Jankulovského hledal před brankou Kollera. Chvíle nejlepšího kanonýra reprezentační historie přišla ve 34. minutě. Matějovský našel na pravé straně naběhlého Grygeru, ten načechral míč do šestnáctky a Demirel plachtil vzduchem zbytečně. Sice zasáhl míč, ten ale skončil v síti.

Fotbalové EURO 2008 on-line na Sport.cz:
Skupina A:Turecko - Česká republika

Ve 37. minutě ME skončilo pro Marka Matějovského, který si přetrhl vazy v kotníku a hřiště opustil na nosítkách. Místo záložníka Readingu přišel do hry David Jarolím, který se ještě rozcvičoval během poločasové přestávky. Po ní začalo hustě pršet a Turci se nadechli k náporu.

Trenér Brückner marně vyháněl své svěřence blíže k turecké polovině, emotivně u pomezní čáry burcoval české fotbalisty k větší aktivitě. Po hodině hry ale hráli Turci chvíli o desíti po zranění Emre Güngöra a Češi udeřili. Nejprve trestuhodně zahodil sólo Koller, za okamžik ale Sionko nacentroval a Jaroslav Plašil ve skluzu propálil Demirela. Turecký realizační tým se poté seběhl kolem asistenta, který nedal dříve signál ke střídání. A to ještě rozhodčí odpustil Turkům penaltu po faulu vysokou nohou na Poláka, který chtěl hlavou dorazit svoji střelu do tyče.

Čtvrt hodiny před koncem ale z rychlého útoku Hamit Altintop poslal ostrý centr do šestnáctky a Arda Turan našel skulinku u pravé Čechovy tyče. A pokračovalo obléhání české branky. Tři minuty před koncem ale vypadl centr Altintopa Čechovi z rukavic přímo na kopačky Nihata Kahveciho a ten vyrovnal. Do extáze poslal fanoušky stejný hráč za okamžik, když parádní střelou o břevno rozhodl o výhře Turecka 3:2. Na tom už nic nezměnilo ani vyloučení brankáře Demirela, který v nastavení strčil do Kollera. V pátečním čtvrtfinále ve Vídni se Turci utkají s Chorvatskem, které už má jisté vítězství v základní skupině B.

Turecko - Česká republika 3:2 (0:1)
Branky: 75. Arda Turan, 87. a 89. Nihat Kahveci - 34. Koller, 62. Plašil. Rozhodčí: Fröjdfeldt - Wittberg, Andrén (všichni Švéd.). ŽK: Mehmet Topal, Mehmet Aurélio, Arda Turan, Emre Asik - Galásek, Ujfaluši, Baroš. ČK: 90. Demirel. Diváci: 29 016.
Turecko: Volkan - Altintop, Göngür Emre (63. Emre Asik), Servet, Hakan - Mehmet Topal (57. Kazim Kazim), Mehmet Aurélio, Arda, Tuncay - Semih (46. Sabri), Nihat. Trenér: Terim.
ČR: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Polák, Galásek - Sionko (85. Vlček), Matějovský (39. Jarolím), Plašil (81. Kadlec) - Koller. Trenér: Brückner.

Reklama

Související témata: