Hlavní obsah

Kam jsme to jen klesli, ptá se zděšená Francie

SARAJEVO

Fotbalová Francie je zděšená. Kvalifikace o EURO 2012 sotva začala a reprezentaci galského kohouta jde o život. „Bože, kam jsme to klesli?!“ ptají se experti, internacionálové i novináři před dnešním duelem s Bosnou a Hercegovinou v Sarajevu, který může úplně devalvovat francouzské naděje na účast v závěrečném turnaji za dva roky. „Skutečně nemohu slíbit, že vyhrajeme,“ potvrdil i nový trenér národního týmu Laurent Blanc, že Francie je na tom hodně bídně.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Trenér Francie Laurent Blanc během zápasu s Běloruskem vyjadřuje bezmoc, kterou cítil.

Článek

Pohroma za pohromou se valí na francouzský fotbal. Nejprve eskalující napětí kolem extrenéra reprezentace Raymonda Domenecha, poté ostudná domácí prohra s Běloruskem, teď obavy, aby družina galského kohouta získala v Sarajevu alespoň bod. „Když nejsme schopni vyhrávat, musíme se naučit alespoň neprohrávat. I bezgólová remíza s Bosnou nás udrží ve hře,“ naznačil trenér Blanc, s čím francouzská reprezentace do zápasu s Džekem a spol. půjde.

Domenech požaduje odstupné

Jako by starostí s krizí národního týmu neměla generalita francouzského fotbalu dost. Přidávají se k nim i problémy s reprezentačním extrenérem Domenechem, který se podepsal pod totální výbuch na mistrovství světa v Jižní Africe, jenž vyvrcholil hráčskou vzpourou a vyhazovem Anelky a spol.

Kouče Raymonda Domeneche se Francouzi nemohou zbavit. . foto: Reuters/Charles Platiau

Francouzi se ho nemohou zbavit. Nabídli mu, že ho povedou na výplatní listině a pověří ho školením trenérů, jenže to není Domenechovi po chuti. Proto mu federace zaslala dopis, v němž mu dává výpověď pro hrubé porušení povinností spojených s jeho působením u národního mužstva na světovém šampionátu. Podle francouzského práva by tím neměl nárok na odstupné, jež by se v jeho případě mělo pohybovat mezi částkou 300 tisíc až 500 tisíc eur. Extrenér zatím nereagoval, ale podle zákulisních informací se chce bránit soudní cestou.

Benzema trenéra hájí

K problémům s extrenérem se přidala pokračující krize národního týmu. Nový kouč Blanc se nestal očekávaným spasitelem, neboť pod jeho vedením prohrála francouzská reprezentace jak přípravu v Norsku, tak i první kvalifikační zápas o EURO 2012 doma s Běloruskem.

Karim Benzema, útočník francouzské fotbalové reprezentace. foto: Reuters/Benoit Tessier

„Jen žádnou paniku a nervozitu. Stejně jako José Mourinho má dar naslouchat, dívat se a pozorovat, co se kolem něho děje, tak i Blankův čas přijde a trenérská velikost se ukáže,“ uklidňuje fotbalovou Francii útočník Realu Madrid Karim Benzema, jenž se dal zdravotně do pořádku a dnes by měl proti Bosně nastoupit.

Hra Bosny? To je fotbal z vesmíru!

Francii půjde v Sarajevu doslova o život. „O život nám půjde ve všech dalších kvalifikačních zápasech,“ připomíná trenér Blanc, že si jeho svěřenci domácí prohrou s Běloruskem pořádně zavařili. „Alespoň bezgólovou remízu musíme ale v Bosně uhrát, abychom mohli dál kalkulovat a počítat. Mou filosofií je krásný fotbal, současnou nutností ovšem výsledek,“ připomněl, v jak složité situaci se nalézá. Zvláště, když se v sobotní partii s Běloruskem zranili Rémy, Saha a Hoarau.

Francouzský útočník Florent Malouda.foto: Reuters/Jacky Naegelen

Proto mluví o remíze. Proto i hráči opakují, že bod by pro ně byl úspěchem. „Bosna předvádí fotbal, který vnímáme jako fotbal z vesmíru. Útočný, ofenzivní, plný střelby a gólů,“ pěl legionář z Chelsea Florent Malouda chválu na Džeka a spol. poté, co spolu s ostatními hráči shlédl na videu třígólovou výhru Bosny v Lucembursku. „Bosna je teď favoritem naší skupiny. My bychom se měli inspirovat modelem, s nímž do Paříže přijelo Bělorusko. Chtěli ubránit remízu, ale když se jim nabídly díry v naší obraně, řekli si: proč ne, proč bychom neskórovali,“ potvrzuje i Malouda, s jakou taktikou francouzská reprezentace v Sarajevu vyrukuje.

Reklama

Související témata: