Hlavní obsah

Anglický fotbal je nejbohatší na světě

PRAHA

Anglický fotbal láme rekordy. Podle ve středu zveřejněné studie auditorské firmy Deloitte anglické kluby v sezoně 2003/04 poprvé v historii utratily více než miliardu liber. Jejich příjmy však byly ve stejném období ještě o 300 milionů vyšší a zaznamenaly šestiprocentní narůst. Anglický fotbal je podle této studie nejbohatší na světě a jeho obchody tvoří 18 procent evropského trhu.

Foto: koláž Sport.cz

Petr Čech byl jedním z nákupů Chelsea

Článek

Auditoři připomínají, že největší podíl na rostoucím obratu má ruský magnát Roman Abramovič, který do londýnské Chelsea investoval v minulé sezoně více než 200 milionů liber. Především jeho zásluhou dramaticky vzrostly náklady na nákupy hráčů ze zahraničí. Zatímco v sezoně 2002/03 činil rozdíl mezi výdaji a příjmy v přestupech mezi zeměmi 81 milionů liber, loni se "deficit zahraničního obchodu" zvýšil na 263 milionů.

Přesto podle studie anglický fotbal stojí na zdravých základech a vykazuje zisk, i když většinou za cenu mzdových úspor. Odměny hráčům totiž, s výjimkou Chelsea, klesají. Abramovič své hvězdy platí vskutku královsky. Za sledované období jeho hráči vydělali 115 milionů liber, zatímco v tabulce platů druhý Manchester United rozdělil jen 38 milionů.

Klub z Old Traffordu však dál vede tabulku příjmů i zisku. S obratem 171,5 milionu liber a ziskem 51,7 milionu je první nejen v Anglii, ale na celém světě. Za ním jsou v příjmech Real Madrid (156,3) a AC Milán (147,2), ale Chelsea se rychle blíží. Příjmy 144 milionů ji řadí na čtvrté místo na světě.

Firma Deloitte očekává, že příjmy za letošní sezonu budou v Anglii vzhledem k novým televizním smlouvám o něco nižší. Na druhé straně si výrazně polepší FC Liverpool, jemuž nečekaný triumf v Lize mistrů už teď vydělal třicet milionů liber a tato částka ještě poroste.

Reklama

Související témata: