Hlavní obsah

Atletický šampionát Greena na dvoustovce neuvidí

PALO ALTO

Maurice Green se na srpnovém MS v Paříži objeví jen na stovce, na níž má jistotu startu díky obhajobě titulu, a asi také ve sprinterské štafetě. V americké kvalifikaci se bývalý světový rekordman v běhu na 100 m ucházel i o účast na dvoustovce, ze závodu ale odstoupil.

Foto: Internet

Bude mít po této sezóně Maurice Green důvod k úsměvu?

Článek

Greene v Palo Alto zaběhl v semifinále sedmý čas 20,44 s, který mu zaručoval účast mezi nejlepší osmičkou, nakonec se ale rozhodujícího běhu nezúčastnil. Po semifinále chodil trojnásobný mistr světa a olympijský vítěz po oválu se zavázanou nohou a zabandážovaným kolenem, přesto popíral, že by byl zraněn.

"Nemám žádný problém," ujišťoval, třebaže lidi z jeho okolí hovořili o chronických potížích s pravým kolenem. Sám sprinter nevýrazný čas sváděl na první semifinálovou dráhu. "Ztratil jsem tam díky malému poloměru zatáčky hodně rychlosti," tvrdil. "Ještě do 85 metrů po startu to šlo, ale pak jsem byl pro tuto dráhu moc rychlý. Ztratil jsem ve výběhu do rovinky dobrou pozici horní poloviny těla a musel jsem brzdit," dodal.

Pappas zařil v rekordu domácího mistrovství

Skvělý výkon na šampionátu předvedl desetibojař Tom Pappas a pasoval se do role největšího soupeře světového rekordmana Romana Šebrleho na mistrovství světa. Součtem 8784 bodů se dostal na druhé místo historických amerických tabulek za Dana O'Briena, kterému sebral rekord národního šampionátu.

Dosavadní osobní rekord si halový mistr světa v sedmiboji zlepšil o 199 bodů a vybojoval třetí domácí titul. V historii světového desetiboje bylo lepších pouze sedm vícebojařů. Výbornými výkony se blýskl zejména v dálce (796) a v tyči (520), na své možnosti zaběhl dobře i 1500 metrů.

O 200 bodů si osobní maximum překonal druhý v pořadí Bryan Clay (8482) a dostal se na třetí místo letošních světových tabulek. Osobní rekord si vytvořil i třetí Paul Terek (8275).

"Na zlato by tyto body stačily," míní Pappas

"Jsem relativně zdravý, což je nejdůležitější. Tento desetiboj mi hodně zvedl sebevědomí," prohlásil šestadvacetiletý Pappas, jenž s Šebrlem prohrál na letošním mítinku v Götzisu.

"Tyto body budou stačit na titul mistra světa. Chci to zopakovat a vyhrát," vytkl si cíl směrem k Paříži. "Jsem spokojen, takový výkon jsem nečekal. Po dálce jsem ale cítil, že mám šanci," řekl. Na letošní Šebrleho výkon z Götzisu (8807) měl manko 23 bodů, k americkému rekordu O'Briena mu chybí 107 bodů. "Jsem přesvědčen, že mám na to, abych Šebrleho porazil," dodal Pappas.

Na světový šampionát se kvalifikují vždy tři američtí atleti z každé disciplíny, pokud splní limit mezinárodní federace IAAF.

Reklama

Související témata: