Hlavní obsah

Eto'o na druhý pokus líčí na Zlatou kopačku

PRAHA

Bez vyloženého favorita vstoupila do nového roku bitva o Zlatou kopačku, trofej udělovanou každoročně nejlepšímu střelci Evropy. Adeptů z předních soutěží starého kontinentu je celá řádka. A v pěti nejprestižnějších evropských ligách je situace neuvěřitelně vyrovnaná.

Článek

Dva nejúspěšnější střelci válí ve Španělsku a Nizozemsku: Kamerunec Samuel Eto'o (na snímku) v FC Barcelona, Nizozemec Klaas Jan Huntelaar v SC Heerenveen. Oba nasázeli v průběhu podzimu do soupeřových sítí po sedmnácti brankách. Huntelaar však potřeboval osmnáct utkání, o jedno více než Eto'o. Navíc dvaadvacetiletého mladíka, za něhož před dvěma dny nabídl Ajax Amsterdam devět miliónů eur, znevýhodňuje fakt v podobě soutěže: nizozemská liga totiž nepatří mezi vyvolené, zařazené Sdružením evropských sportovních časopisů (ESM) do elitní skupiny.

Získá Samuel Eto'o Zlatou kopačku?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Zlatá kopačka byla totiž zejména pro hráče z Východu či divokého Balkánu možností výrazného zviditelnění, a tak se děly věci v pravdě neuvěřitelné. Třeba v roce 1987 Rumun Camataru z Dynama Bukurešť nasázel soupeřům 44 branek, jenže 21 gólů dal v posledních sedmi zápasech soutěže...

Proto po šestileté pauze při obnovení Zlaté kopačky v sezóně 96/97 ustanovila ESM Španělsko, Itálii, Německo, Anglii a Francii za elitní pětici soutěží, kde se počet gólů násobí dvakrát. Další země - Nizozemsko, Česko, Portugalsko nebo Skotsko - mají koeficient 1,5, součty kanonýrů v některých zemí se pak násobí jen jedenkrát.

Hlavním cílem výhra v Lize mistrů

Proto rodák z Nkona žije ve velké naději, že prestižní ocenění na druhý pokus přece jen získá. "Pro mě je hlavní vyhrát Ligu mistrů a titul s Barcelonou. To je smysl mých gólů. Samozřejmě mě však každé individuální ocenění těší," řekl před pár týdny při rozhovorech před vyhlášením ankety Zlatý míč, v níž skončil jedenáctý.

Zlatá kopačka dvojnásobnému nejlepšímu hráči Afriky, který už v sedmnácti přestoupil do Realu Madrid, kde se neprosadil, a přes Espaňol a Real Mallorca doputoval do FC Barcelona, unikla už před rokem kvůli administrativnímu omylu. Po přestupu z Mallorky vstřelil 25 gólů stejně jako vítězný Forlán z Villarealu a Henry z Arsenalu. Jenže deník Marca, jenž vyhlašuje krále španělských kanonýrů, jeden z gólů přiřkl Decovi, a tak zůstala Eto'ovi druhá příčka.

Toniho chválí spoluhráč Ujfaluši

Jeho největším letošním sokem se zdá být Luca Toni, spoluhráč Tomáše Ujfalušiho v italské Fiorentině. "Před přestávkou měl fantastickou formu. Jeho největší zbraní je sebevědomí, hodně si věří. A taky způsob, jakým si umí najít místo pro zakončení," chválí lídra italských střelců český reprezentační obránce.

Z elitní pětice soutěží zaostává mírně jen francouzský zástupce Pedro Pauleta z Paris St. Germain. "Je vynikající ve vápně, ale občas trpí naší hrou, kdy sklouzneme k nakopávání míčů. On přitom není hráčem, který by toho hodně oběhal," říká David Rozehnal, stoper St. Germain.

Jak si vedou střelci
van NistelrooijMan. United15/20
KloseW. Brémy16/17
PauletaParis SG12/19
ToniFiorentina16/17
Eto'oFC Barcelona17/17
HuntelaarHeerenveen17/18
BoydKilmarnock15/20
MichálekJablonec7/16
Za jménem je uveden klub a ve zlomku počet gólů/počet zápasů.

Reklama