Hlavní obsah

I kdybych měl v Realu zůstat třeba jen deset dnů, prožiju je na maximum, neobává se Zidane konce

Madrid/Praha

Nervozita na madridském Santiago Bernabéu roste, tlak na trenéra po sérii nezdarů sílí, ale Zinedine Zidane zůstává v klidu. Anebo se alespoň tak tváří, i když hlasy volající po jeho odvolání nabývají na síle. „Vím, že v Realu nezůstanu deset let. Ale i kdybych tady měl být už jen deset dnů, budu po celých deset dnů pracovat a žít fotbalem na maximum. A jestliže vydržím půl roku, bude to totéž,“ nechal se slyšet Zidane po dlouhých pohovorech s hráči, které se hodně protáhly...

Foto: Lalo R. Villar, ČTK/AP

Trenér fotbalistů Realu Madrid Zinédine Zidane během zápasu Španělského poháru s Celtou Vigo.

Článek

Zidane nerad naslouchá slovům, že Real prožívá velkou krizi, ale před středečním osmifinálovou odvetou Královského poháru proti Numancii je slyšel zase. A znovu si vyslechl, že by měl některé hráče prostě z kádru vyhodit a koupit jiné, protože jiné cesty v současné situaci není.

„Nejsem z těch, kdo by hodil při problémech a těžkostech hráče do srač.. a ještě je tam zašlapal. Je to vina všech, moje v první řadě, že se mužstvu nedaří. Jsem tady ale od toho, abych pomohl hráčům, jimž se nedaří," dál odmítá Zidane udělat v mužstvu čistku.

„Mluvte a pište si o krizi, analyzujte příčiny, jak se vám zachce, klidně si uvádějte jména hráčů, které bych měl z kádru okamžitě vyřadit. Od toho, abych našel řešení, jsem tady já. A dokud tady budu, a je jedno zda ještě deset dnů nebo půl roku, budu se řídit svým rozumem a tvrdit opak. Nikoho nevyhodím, nikoho nebudu kupovat, protože svým hráčům věřím," pustil se do polemiky s novináři Zidane, kterého mimochodem časopis France Football vyhlásil právě v těchto dnech již podruhé nejlepším francouzským trenérem roku.

Samozřejmě jim připomněl uplynulé dvě sezóny, během nichž přivedl Real k titulům a vítězství v Lize mistrů.

„Byly to dva báječné roky, během nichž jste pořád připomínali Zidana hráče, jenž vyhrál s Realem La Ligu i Ligu mistrů. Jenže ten už neexistuje, už jsem jen trenérem, který chce být stejně úspěšný, jako byl hráč Zidane a dělám pro to všechno," připomínal pár dnů před 16. lednem, kdy uplynulou dva roky od chvíle, co se Realu poprvé ujal jako kouč.

„Rozhodně tady nezůstanu deset let, ale i kdybych měl vydržet třeba jen deset dnů, budu je žít na maximum," narážel nikoli na odvetu s druholigovou Numancií, která bude pro Real po výhře 3:0 na soupeřově hřišti jen formalitou, ale na sobotní ligový zápas s Villarrealem a hlavně pak únorové osmifinále Ligy mistrů s Paris SG, které nejspíš o jeho dalším osudu rozhodne.

„Nevnímám tlak, o které mluvíte, nijak mě neovlivňuje. Mám kolem sebe obranný štít a nic mě nemůže otrávit. Jakmile přijdu domů, vypnu a jsem jen se svou ženou a syny, protože umím oddělit práci od soukromí," odmítl, že by byl výsledky a postavením Realu frustrovaný.

Reklama