Hlavní obsah

Postup Realu a Lyonu v LM má norskou pečeť

PRAHA

Úterní postup fotbalistů Realu Madrid a Olympique Lyon do osmifinále Ligy mistrů má společné víc než to, že oba týmy hrají ve stejné skupině. Oběma celkům dal na jejich místenku do dalšího kola pečeť norský fotbal: Real se posunul dál výhrou na hřišti Rosenborgu Trondheim, Lyon postrčil dál neutuchající hlad po gólech norského dlouhána Johna Carewa.

Článek

Jsou to zároveň rozdílná poselství pro český národní tým, který příští sobotu nastoupí v Oslu k prvnímu zápasu baráže kvalifikace na mistrovství světa.

I teplomilní hráči Realu zvládli v pohodě duel nedaleko polárního kruhu. Trondheim leží několik stovek kilometrů severněji než Oslo a hosté se vypořádali nejen s drsným klimatem, ale i se stejně nepříjemnou hrou soupeře. "Mám pocit, že jsme uzavřeli naše špatné období a tým konečně funguje jako celek," prohlásil po výhře 2:0 kouč Realu Vanderlei Luxemburgo. Jeho tým vstoupil do soutěže tříbrankovým výbuchem v Lyonu, v následujících třech duelech byl ale stoprocentní.

Obtížný zápas

Luxemburgo poznamenal, že to byl pro jeho tým obtížný zápas. "Zvlášť ve druhém poločase, kdy jsme nemohli udržet míč pod svou kontrolou," řekl. Rosenborg, který před osmi lety doma slavně porazil "Bílý balet" 2:0, je na ústupu. V lize musel dokonce po třinácti letech opustit mistrovský trůn a přenechat jej Valerenze Oslo.

Carew prošel v Norsku oběma týmy, než se vydal do ciziny. Nyní jeho hvězda naplno září v Lyonu. Rozsvítila se i v úterý v Aténách, kde se snědý rozbíječ obran postaral dvěma góly o drtivou výhru Olympique 4:1 nad Pireem. A to Lyon už ve třetí minutě prohrával.

Pak ale během pouhých šestnácti minut roztočil čtyřgólový uragán. "Miluju ten klid mých hráčů. S ním se dokážou vypořádat na hřišti s jakoukoli situací," ocenil kouč Gérard Houllier, který si Carewa v létě vytáhl do týmu z Besiktase místo Baroše, o nějž hodně stál.

Lyon není zvyklý prohrávat

Jeho svěřenci nejsou zvyklí prohrávat: ve Francii už čtyři roky nikomu nepůjčili mistrovský pohár do ruky. V Lize mistrů jako jediní do úterý vyhráli všechny čtyři zápasy. "Obdivuju, že vytrvají za všech okolností. V té pekelné atmosféře tady selhal Liverpool, La Coruňa i Monako," připomněl Houllier nedávné skalpy francouzského týmu. Neopomněl zdůraznit, že prioritou pro Lyon zůstává zisk pátého titulu za sebou, což by byl národní unikát.

Houlliérův bývalý tým z Anfield Road mohl v úterý rovněž slavit. Liverpool doma splnil povinnost, porazil Anderlecht, ale dál jej nepustila prohra Chelsea v Seville, která zamotala situaci ve skupině. Liverpool vede o tři body před Chelsea, Betis na něj ztrácí už jen o jeden víc.

Bruselští přemožitelé Slavie z předkola se v soutěži trápí. A v každém kole prodlužují svůj nelichotivý rekord v počtu proher za sebou v Lize mistrů: v úterý se zastavili na čísle jedenáct a na svůj první gól v tomto ročníku stále čekají.

Pro Chelsea byly porážky skoro už neznámou věcí

To pro Chelsea byly porážky skoro už neznámou věcí. Do Sevilly si dojela pro svou první v sezóně, i když venku se od ní ztráty dají očekávat. Mourinhův tým pošesté za sebou v Lize mistrů venku nedosáhl na tři body.

Avšak naposledy prohrál v normální hrací době před 18 zápasy v květnovém semifinále soutěže v Liverpoolu, a to navíc kontroverzním gólem. "Ale dnes nemám nic, co bych řekl na naši obranu. V prvním poločase jsme hráli hodně špatně," uvedl kouč José Mourinho. Přesto mohla Chelsea urvat alespoň bod, ovšem Essienova střela se rozpustile odrazila od obou tyčí a do gólmanovy náruče.

V úterý nevyhrál venku ani další ostrovní tým. Fotbalisté Glasgow Rangers sice na Tehelném poli dvakrát vedli, ale domácí Artmedia pokaždé ve strhujícím zápase našla odpověď. Oba týmy tak mají dvě kola před koncem pět bodů, čtvrté Porto za nimi zaostává o dva a hra o druhé postupové místo za Interem Milán bude mít tři rovnocenné aktéry. "Asi se rozhodne až v posledních zápasech," tušil kouč slovenského mistra Vladimír Weiss. Rangers ale mají díky remíze 2:2 na hřišti soupeře s Artmedií lepší bilanci ze vzájemných zápasů.

Reklama