Hlavní obsah

Brzy řeknu pravdu, slíbil zhrzený kapitán Francouzů Evra

PRAHA

Kapitán francouzských fotbalistů Patrice Evra obvinil trenéra Raymonda Domenecha, že ho v pondělí nenechal omluvit se za celé mužstvo fanouškům. Obránce Manchesteru United je prý z nelichotivého vystoupení týmu, který v Jižní Africe obhajoval stříbro, zničený a v příštích dnech chystá tiskovou konferenci, kde promluví o poměrech uvnitř mužstva.

Foto: Charles Platiau , Reuters

Patrice Evra s trenérem Raymondem Domenechem.

Článek

Evra kvůli sporům s Domenechem nezasáhl do úterního duelu s domácími Jihoafričany a trpké vyřazení Francie jen sledoval. "Myslím, že teď není čas skládat naše účty, ale je čas omluvit se. Tahle omluva je pro milióny Francouzů," řekl Evra po zápase s JAR, který obhájci stříbra prohráli 1:2 a ve skupině tak obsadili poslední místo s jedním bodem.

"Bolí to o to víc, že omluva měla přijít už v pondělí. Chtěl jsem se jako kapitán omluvit za celý tým, ale trenér mě nenechal," prohlásil Evra, jenž se měl v pondělí zúčastnit tiskové konference před zápasem, ale nakonec na ni nedorazil.

Evra byl prý jedním z hlavních Domenechových oponentů poté, co nepopulární kouč poslal domů útočníka Nicolase Anelku. Ten francouzského trenéra vulgárně urazil v přestávce během druhého utkání skupiny proti Mexiku. Na Anelkovu podporu odmítl francouzský tým nastoupit k tréninku a bojkot údajně vedl právě Evra.

Hráči se vzdali prémií 

Zadák Manchesteru United slíbil, že do dění uvnitř rozhádaného celku vnese po návratu z Afriky více světla. "Ještě v tomto týdnu uspořádám tiskovou konferenci, kde řeknu vše. Detaily všeho, co se událo, pravdu minutu po minutě. Všichni Francouzi musejí znát pravdu, neboť tým patří jim a nikomu jinému. Brzy se vše dozvíte," řekl Evra. "Naše chování nebylo příkladné. Chtěl bych se za nás za všechny omluvit našim fanouškům," kál se Florent Malouda.

Evra dodal, že se hráči vzdali všech bonusů za účast na mistrovství a nechtějí prý vidět ani cent.

Spolu s kapitánem nenastoupily proti Jihoafričanům i další obvyklé opory. Například jiný obránce Eric Abidal, který o to však podle Domenecha sám požádal. "Přišel ke mně do pokoje a řekl mi, že se cítí prázdný a že se necítí připravený na tenhle zápas," prohlásil Domenech.

Osmapadesátiletý kouč si na závěr svého angažmá u francouzského týmu - po šampionátu jej vystřídá bývalý kapitán Les Bleus Laurent Blanc - rozhněval nejen většinu vlastních hráčů, ale také brazilského trenéra jihoafrického celku Carlose Alberta Parreiru, s nímž si po zápase odmítl podat ruku. "Řekl mi, že se se mnou nechce bavit, neboť jsem prý řekl o jeho týmu nepěkná slova," prohlásil Parreira.

Francouzský asistent trenéra mu poté vysvětlil, že šlo o údajnou narážku na hru rukou Thierryho Henry, která pomohla výběru galského kohouta k vítězné trefě proti Irsku a k postupu z baráže na šampionát. "Nemohu si vzpomenout, že bych něco takového řekl," dodal Parreira, který v roce 1994 dovedl Brazilce k titulu mistrů světa. Domenech se k incidentu odmítl vyjádřit.

Francouzský tým nyní čeká nezáviděníhodný návrat domů. "Všichni Francouzi čekali do poslední chvíle na zázrak. Teď to berou jako národní ostudu. Vyjadřuje se k tomu prezident, premíér i ministři," upozornil z Paříže zpravodaj České televize.

Reklama

Související témata: