Hlavní obsah

Jednadvacítka vyhrála v Portugalsku díky obratu po přestávce

TOCHA

Cenné vítězství vybojovali fotbaloví reprezentanti do 21 let v přípravném utkání v Portugalsku. Tým, který poprvé vedl kouč Jiří Kotrba, zvítězil 3:2 po dokonalém obratu ve druhém poločase. Zazářil hlavně debutující útočník Jakub Řezníček z Mladé Boleslavi, jenž obě branky po změně stran zařídil.

Článek

Nejprve si došel pro penaltu, z níž Marek Střeštík vyrovnal a v 66. minutě se Řezníček postaral o vítěznou trefu. První gól českého mužstva vstřelil záložník Mario Holek. "Lvíčata" tak dosáhla povzbuzujícího výsledku před zářijovým závěrem evropské kvalifikace.

Portugalští hráči dali svým soupeřům před zápasem šály v národních barvách, ale jakmile sudí pískl do píšťalky, s uctivým chováním skončili. Na hřišti rozehráli rej krátkých přihrávek, kterými dostali český tým hned pod tlak a branka hájená Milanem Švengerem byla od začátku v ohrožení. Ustrašení Češi, kteří chtěli dát zapomenout na čtyřbrankový debakl z březnové přípravy ve Francii, kapitulovali už v páté minutě.

Domácí kapitán a vycházející hvězda Sportingu Lisabon Miguel Veloso, který v červnu zažil atmosféru seniorského mistrovství Evropy, zachytil odražený míč po rohovém kopu a levačkou vystřelil z 25 metrů neomylně do spodního koutu branky. Po získaném vedení Portugalci ofenzivní kleště o něco povolili, ale jakmile vycítili šanci na zteč, zaútočili. Švenger měl ve 26. minutě co dělat, aby chytil dvě těžké střely Paula Machada.

Kouč Kotrba v úvodu vsadil na hru s jedním klasickým útočníkem a Pekhart zpočátku s portugalskými zadáky sváděl neúspěšné souboje. Jakmile ho doplnili spoluhráči z druhé vlny, padla i portugalská obrana. Pekhart přistrčil míč rozběhnutému Holkovi a záložník Dněpropetrovsku ranou pod břevno vyrovnal.

To český výběr povzbudilo, herní projev se mohl opřít o víc sebevědomí. Ale nepozornost v obraně znamenala těsně před odchodem do kabin druhý gól v české síti. Na začátku druhé minuty nastavení utekl útočník Boltonu Vaz Té po pravé straně a po jeho skvostné akci pohotovým volejem vrátil domácím vedení Hélder Barbosa.

V poločasové pauze se mladí Češi jako by uklidnili. Kotrba poslal do hry nováčky Jablonského s Řezníčkem, vsadil na hru se dvěma hrotovými útočníky a jeden z nich Řezníček se při své premiéře v jednadvacítce výrazně zapsal do průběhu utkání.

Po dvaceti minutách si nejprve v pokutovém území došel pro faul a Střeštík z penalty vyrovnal. Za tři minuty Řezníček zazářil v krátkém sledu podruhé. Další nový muž z lavičky Vacek mu poslal skvělou kolmici za stopery a devatenáctiletý objev nadvakrát překonal gólmana Batistu.

Takový vývoj byl pro domácí šokem. Po Řezníčkově zásahu nezkrotil emoce záložník se slavným jménem Pelé a po drsném faulu na Vacka jej sudí vykázal ze hřiště. Fanoušci navíc Pelého ještě vypískali. Češi ovládli dění na hřišti a čtvrt hodiny před koncem mohli Portugalce dorazit dalším gólem v jejich černé dvacetiminutovce. Po výborné akci Řezníčka s Krobem ale Jeslínek v sólovém nájezdu neuspěl. I tak si český tým po zápase mohl užívat vítězný pocit, také díky střídajícímu brankáři Divišovi, který na konci skvěle vytáhl trestný kop Velosa.

Portugalsko "21" - Česká republika "21" 2:3 (2:1)
Branky: 5. Miguel Veloso, 45+2. Hélder Barbosa - 27. Holek, 63. Střeštík z pen., 66. Řezníček. Rozhodčí: Xistra - Pereira, Soares (všichni Port.). ČK: 69. Pelé (Portug.). Diváci: 5000.
Portugalsko "21": Rui Patricio (46. Batista) - Vasco Fernandes (46. Lopes), Da Costa, Coelho (46. Brandao), Vinha - Hélder Barbosa (58. Bruno Gama), Miguel Veloso, Pelé, Machado (46. Pereirinha) - Vierinha (46. Candeias, 80. Castro), Vaz Té (65. Saleiro). Trenér: Cacador.
ČR "21": Švenger (46. Diviš) - Kúdela, Mazuch, Šimůnek (46. Jablonský), Švec (86. Mareček) - Jeslínek, Suchý, Janda (75. Krob), Holek (64. Vacek), Střeštík (64. Hořava) - Pekhart (46. Řezníček). Trenér: Kotrba.

Reklama

Související témata: