Hlavní obsah

Lička: Sparta vytěžila maximum

PRAHA

Úspěch Sparty v Lize mistrů zapadá do kontextu výborných výsledků českého fotbalu v poslední době, soudí ve svém komentáři pro Sport.cz fotbalový trenér Werner Lička. "Sparta dokonale využila svých předností, hrála podle strategie ušité na tělo," domnívá se Lička.

Foto: PRÁVO

Werner Lička

Článek

"Je to obrovský úspěch, vždyť před začátkem soutěže se nic podobného nečekalo. Jednoznačnými favority skupiny byly Chelsea a Lazio, které nakonec selhalo. Oba kluby měly lepší hráčský materiál a nabitější pokladny. Také Besiktas byl řazen výše. Přesto se Spartě povedlo překvapení.

Čím to bylo? Především si myslím, že je Sparta dobře fyzicky připravená a dobře věkově poskládaná. Může se spoléhat na kvalitní defenzívu, o níž svědčí jen pět inkasovaných branek v přetěžké skupině. Navíc má vzadu výtečného Blažka. Přechod do útoku zase obstarává aktivní Poborský. Téhle sestavě a těmto možnostem ušil trenér v Lize mistrů sestavu na tělo. A klapalo to. Sparta vytěžila maximum...

Fotbalu to pomáhá

Úspěch letenských v Lize mistrů kontrastuje s domácím trápením. Došlo vlastně k opaku očekávaného. Téměř všichni předpokládali, že Sparta bude kralovat v domácí soutěži a s Ligou mistrů se rychle rozloučí. A stal se úplný opak. Je to dáno tím, že Sparta má v nejvyšší soutěži maximální ambice. Neustále je pod tlakem, musí vyhrávat. Toho byla ve fotbalové Evropě ušetřena a evidentně jí role outsidera svědčila.

Každý takový výraznější zápis tuzemskému fotbalu pomáhá. Přispívá to k dobrému dojmu z české kopané. A potom je i zájem o naše hráče. Lidé ze zahraničních klubů vidí, že Češi jsou spolehliví profesionálové na velmi dobré úrovni. Nijak bych to ale nepřeceňoval, ostatně ani bych Spartu nehanil, kdyby se jí podařit nepostoupilo."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.