Hlavní obsah

Provizorní kouč Lička se ohradil, že by proti provizornímu cizinci Strakovi stavěl Hřebíka

PRAHA

Panoptikum kolem volby trenéra české fotbalové reprezentace zdárně pokračuje, nejrůznější úlety svazových mocných se umocňují. Samozřejmě, po středeční inauguraci Františka Straky na lavičku národního týmu už slouží jen k pobavení a ilustraci poměrů panujících na pražském Strahově, ale za zaznamenání určitě stojí.

Článek

Provizorní trenér ostravského Baníku, který měl podle tvrzení prvního muže českého fotbalu Pavla Mokrého prosazovat za provizorního trenéra české reprezentace Jaroslava Hřebíka, se ohradil.

„Nikdy bych nešel proti Dušanovi Uhrinovi, který patří mezi nedotknutelné trenérské veličiny, k nimž řadím Ježka, Vengloše, Máčalu, Brücknera a právě Dušana,“ reagoval Verner Lička na dotaz Sport.cz, proč před úterní volbou reprezentačního trenéra změnil náhle názor a navrhoval výkonnému výboru do funkce Jaroslava Hřebíka, když se pár dnů předtím ztotožnil s doporučením skupiny expertů, jejímž byl členem a která prosazovala Uhrina.

Přitom při středeční Strakově inauguraci předseda fotbalového svazu Pavel Mokrý opětovně opakoval, že návrh na Hřebíka vzešel od Ličky a jeho Unie trenérů.

„Ale to je nepravda, já jsem s panem Mokrým nemluvil ani osobně, ani telefonicky. Naše komunikace spočívala v jediném mailu, který jsem mu poslal ještě před tím, než se ustavená komise expertů vůbec sešla,“ vysvětloval ostravský manažer a trenér v jedné osobě Verner Lička s odvoláním na mail, který má redakce Sport.cz k dispozici.

Hřebík až druhou alternativou

V něm sice Hřebíkovo jméno figuruje, ale až jako druhá alternativa. Lička nejprve navrhuje, že by červnové přátelské střetnutí s Maltou mohla odehrát jedenadvacítka vedená Jakubem Dovalilem a kdyby snad fotbalová federace soupeře na tuto eventualitu nepřistoupila, navrhuje pověřit vedením národního mužstva některého ze svazových trenérů - třeba Jaroslava Hřebíka a Aleše Křečka.

„To souhlasí. Jakmile ale zasedla expertní komise a doporučila Dušana Uhrina, jednoznačně jsem se s jejím názorem ztotožnil. A nejen já, ale i naše Unie,“ oponuje Lička tvrzení Pavla Mokrého, že by to byl on, kdo před volbou hodil výkonnému výboru v plén Hřebíkovo jméno.

Franz je vlastně cizinec

Ono těch úsměvných historek ze Strakovy volby a její následné obhajoby je ale víc. Třeba i Mokrého tvrzení, že se tuzemští fotbaloví vládci rozhodli nekráčet zahraniční cestou, trochu pokulhává.

Ve skutečnosti totiž k české reprezentaci přivedli cizince, neboť František Straka má jen německé občanství. Když se totiž v roce 2006 chystal za KDU-ČSL kandidovat do Sněmovny, o navrácení českého občanství žádal marně, takže mu zůstalo jen německé.

Reklama

Související témata: