Hlavní obsah

Trenér Hašek nechce k fotbalové reprezentaci

PRAHA

Trenér Ivan Hašek nechce trénovat českou fotbalovou reprezentaci. Uvedl to v prohlášení, které zaslal ČTK. Po odmítnutí kouče Slavie Karla Jarolíma je druhým odpadlým ze čtveřice uvažovaných kandidátů. V hledáčku manažera Vlastimila Košťála zůstávají Petr Rada a Vítězslav Lavička. Současný kouč reprezentace Karel Brückner už oznámil, že pokračovat nechce.

Článek

„Přestože jsem nebyl oficiálně osloven, vnímám, že jsem zatažen do různých žebříčků a soutěží pro funkci trenéra národního mužstva ČR. Nechci se zúčastňovat prapodivných licitací a obchodů, které nemají pravidla a jsou tolik typické pro současný český fotbal," cituje ČTK z prohlášení Ivana Haška. To poslal z Dubaje, kde bojuje s klubem Al Ahlí o titul.

„V pokoře, kterou jsem během své dosavadní hráčské i trenérské fotbalové kariéry získal, s politováním oznamuji, že v současné době se o funkci trenéra reprezentačního týmu České republiky v žádném případě ucházet nebudu,“ dodal Hašek. O prodloužení smlouvy v Dubaji prý zatím nejednal.

„Jeho prohlášení nerozumím. Připadá mi podivné a populistické. Nevím, komu se tím chce zavděčit. Reaguje také na něco, co mu ještě nebylo oficiálně nabídnuto. Počítal jsem ale s tím, že se sejdeme po jeho návratu do Prahy. Při jeho krátké návštěvě nemocné maminky jsem ho nechtěl rušit. V Dubaji mi telefon nezvedl. Skutečně byl mezi těmi, jejichž jména jsem chtěl předložit výkonnému výboru poté, co bych je oslovil a zeptal se, zda mají vůbec zájem o národní tým. Je to legitimní postup, žádné licitace či obchody,“ řekl Právu Vlastimil Košťál.

„Znovu se ukázalo, jak bylo prozíravé hledat kandidáty dopředu. Zvažuji, že v případě úspěchu nabídnu znovu funkci Brücknerovi. Nebo se mám vrátit ke spekulacím o Matthäusovi... Co se týká Zdeňka Zemana, myslím si, že je za trenérským zenitem a nebyl by pro reprezentaci přínosem,“ dodal místopředseda ČMFS a manažer reprezentace, který byl pověřen hledáním a oslovováním možných kandidátů.

Haškovo rozhodnutí je zklamáním i pro fanoušky. Reprezentace by měla stát výš, než osobní zájmy a nevraživost. „Já s tím nemám problém, myslel jsem si, že v zájmu české reprezentace bychom se dokázali dohodnout,“ zdůraznil Košťál. Nový trenér by měl vést národní tým už v srpnové přípravě proti Anglii ve Wembley, a pak s ním vstoupit do kvalifikace o MS 2010.

Reklama