Hlavní obsah

Ujfaluši přemlouval kamaráda Nedvěda k návratu

PRAHA

Tomáš Ujfaluši šokuje s Fiorentinou celou Itálii. Tým, který se v minulé sezóně zachraňoval až v posledním kole, je v novém ročníku Serie A nečekaně třetí, hned za giganty Juventusem a AC Milán. "Naše výsledky jsou asi překvapením pro všechny," uznává český fotbalový reprezentant.

Článek

Co je příčinou nečekaného vzestupu? "Nový trenér Prandelli. Pracuje se pod ním velmi tvrdě, ale výborně. Navíc jsme před sezónou nakoupili výborné hráče a skoro celé mužstvo je v optimální pohodě," vypočítává 27letý obránce. "Ve vynikající formě je útočník Toni, který se třinácti góly suverénně vládne kanonýrům v italské lize. Výborně hraje i Dán Jörgensen a hodně nás drží francouzský gólman Frey," prozrazuje.

Všichni v klubu jsou s dosavadními výsledky maximálně spokojeni, ale nikdo nechodí s nosem nahoru. Nakonec to potvrzují i slova Ujfalušiho. "Naším cílem je co nejdřív nasbírat nějakých 42 nebo 43 bodů, které by měly stačit na záchranu. Pak se teprve můžeme dívat dopředu," říká skromně rodák z Rýmařova. "Po nároďáku nás čekají tři nesmírně těžké zápasy se třemi giganty - doma s AC Milán, pak na AS Řím a s Juventusem. V nich se teprve ukáže naše síla," míní Ujfaluši.

Právě v těchto zápasech se zřejmě na trávníku potká se svými kamarády a reprezentačními spoluhráči Markem Jankulovským z AC Milán a hvězdou Juventusu Pavlem Nedvědem. "Sem tam si spolu voláme, že jim s Fiorentinou šlapeme na paty..." Sám mezi absolutní špičku řadí ještě čtvrtý Inter Milán. "Tyto tři týmy jsou ještě lepší než my, ale zkusíme jim to co nejvíc znepříjemnit."

Trenér určitě vymyslí dobrou taktiku

Fotbalista, který do Florencie zamířil před rokem a půl z Hamburku, věří, že pohodu z klubu přenese i do reprezentace před klíčovými dvěma zápasy s Norskem. "Musíme se co nejlíp připravit. Takovou generálkou na baráž byl závěr kvalifikace ve Finsku. Věřím, že už v Norsku uhrajeme co nejlepší výsledek pro odvetu," tvrdí.

Zvýšenou nervozitu zatím necítí. "Vypjaté zápasy snáším kupodivu klidně. Nůž na krku jsme měli v závěru minulé sezóny s Fiorentinou a já si vlastně až po utkání uvědomil, co by se mohlo stát, kdybychom neuspěli. Hlava musí zůstat klidná," říká 43násobný reprezentant. "Jsem optimistou. Pan Brückner určitě vymyslí dobrou taktiku a věřím, že to zvládneme i bez Honzy Kollera."

Norové budou mít před Nedvědem respekt

K optimismu ho vede i návrat bývalého kapitána Pavla Nedvěda. "Často jsme o tom spolu mluvili, pořád jsem ho přemlouval," přiznává. "Když jsme si telefonovali, nikdy jsem si neodpustil poznámku týkající se nároďáku. Když bylo definitivně jasné, že bude proti Norsku hrát, měl jsem velkou radost."

Ujfaluši nemá strach, že by Nedvěd po šestnáctiměsíční absenci do koncepce týmu nezapadl. "O tom snad ani nemá cenu mluvit, hráč jeho kvalit s tím mít stoprocentně problémy nebude. Zvedne se síla mužstva a věřím, že nám Méďa pomůže k postupu. Norové budou mít daleko větší respekt, jméno Nedvěd jim určitě nahání strach," přidává dlouhovlasý stoper.

Reklama