Hlavní obsah

Rusové oslavují Jágra jako nejlepšího hokejistu světa

PRAHA/MOSKVA

Jaromír Jágr je ústřední postavou ruských novin v ohlédnutí za tažením Omsku do semifinále ruské superligy. Avangard se po mizerném úvodu série s Magnigorskem dokázal zvednout a s obrovským přispěním českého útočníka ve čtvrtek svého loňského finálového soupeře poslal na dovolenou.

Článek

Titulky jako "Jágr před branami Moskvy" či "Není světová sborná. Je sborná Jaromíra!" dominovaly nejčtenějším sportovním listům Sport-Express a Sovětskij sport.

Omský tým postoupil ve čtvrtek do semifinále play-off ruské ligy především díky Jágrovi, shodují se deníky. Česká hvězda play-off se po zápase přiznala, že vyhrát tři zápasy po sobě bylo opravdu těžké.

"Trochu jsem se po druhém zápase vytahoval, když jsem tvrdil, že se určitě vrátíme a určitě postoupíme, ale opravdu jsem si nemyslel, že pro nás skončí všechno tak zázračně," citoval Jágra Sport-Express.

Čítankový gól

První Jágrův gól, který otevřel skóre s Magnitogorskem, patří podle ruských sportovních komentátorů do hokejových čítanek. "Bude se ukazovat ve všech hokejových školách, na jeho příkladu se budou učit naše budoucí hvězdy," uvedl Sport-Express, který mezititulky článku věnovaného utkání nadepisoval "Jak zkrotit Jágra-1", "Jak zkrotit Jágra-2" až po "Jak zkrotit Jágra-4 a dál".

Proti Jágrovi má málokdo šanci, citoval list bývalého trenéra Metallurgu Valerije Postnikova. "Jágr je schopen obehrát prakticky každého obránce. Na jeho zastavení jsou potřeba nejméně dva hráči. A proto, když je Jágr na ledě, hraje jeho soupeř vždy jakoby v oslabení," uvedl Postnikov.

V neděli nastoupí Omsk proti nejlepšímu týmu sezóny Dynamu Moskva. Jágr hrál s moskevským klubem dvakrát - a vždy neúspěšně. "Moskevský tým je nejlepší v sezóně, je dobrý v obraně i útoku. To ale neznamená, že naše šance jsou malé. Úkol je jasný - vyhrát alespoň jeden zápas na ledě soupeře," řekl Jágr.

Chválu tisku sklidil nejen omský tým, ale i hlavní sudí Gorskij. Část fanoušků prý během utkání skandovala "Gorským-Omským", druhá polovina zase "Magnito-Gorskim". To svědčí o nezávislosti sudího, podotkl deník Sport-Express.

Reklama

Související témata: