Hlavní obsah

Celá Jihlava na nohou, Budějovice se probírají z šoku

JIHLAVA/Č. BUDĚJOVICE

Poprvé v historii se zástupci extraligy nepovedlo v barážové sérii vyhrát ani jediné utkání, o premiérový zápis do extraligové kroniky se postarali až letos hokejisté Českých Budějovic. Jihočeši tak po třinácti letech opouštějí nejvyšší domácí hokejovou soutěž, kam se naopak po pěti sezónách vrací Jihlava.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Hokejisté Dukly Jihlava oslavují s fanoušky postup do extraligy.

Článek

Dukla prošla baráží až nečekaně snadno, postoupila v nejkratším možném čase. "Kdyby mi to někdo prorokoval před úvodním duelem na jihu Čech, považoval bych ho za blázna. Očekával jsem velkou bitvu, možná až na sedm utkání," přiznal jihlavský kouč Petr Fiala.

"Výhra 4:0 na zápasy svádí k domněnce, že šlo o snadnou záležitost. Opak je ovšem pravdou, sehráli jsme s Budějovicemi strašně těžké zápasy. Soupeř v nich ale nezvládl roli favorita a hlavně si vylámal zuby na skvělém brankáři Suchanovi, jenž dvakrát vychytal nulu," ocenil Fiala klíčovou postavu Dukly.

Slavili všichni a všude

Postup v noci na úterý slavilo celé město. "Vzhůru snad byli úplně všichni. Hráče budeme počítat až ve středu, kdy se sejdeme na malém posezení," smál se šéf Dukly Ivan Padělek, jehož syn Aleš patřil mezi hvězdy vítězů.

"Musíme se pokusit zajistit příští sezónu ekonomicky tak, aby Dukla hrála v extralize důstojnou roli. Teď už máme našim potenciálním partnerům co nabídnout," těší Padělka.

Jihlavští už začali na příští extraligový ročník spřádat plány. "U mužstva určitě zůstanou trenéři Fiala a Vlk, jsme už s nimi domluveni," prozradil šéf klubu Padělek s tím, že Dukla stojí i o hráče, které měla zapůjčené jen na hostování, ať už znojemského Mareše, A. Padělka z Vítkovic, karlovarského Punčocháře či plzeňského Kubeše.

V Jihlavě jsou si ale vědomi, že mužstvo je potřeba na extraligu posílit. "Co nejdřív si na to sedneme. Několik hráčů určitě přivést chceme, aby se v týmu zvýšila konkurence. Velké oči nemáme, naším cílem bude především záchrana," uvedl Padělek.

Strašák baráže nakonec slavil triumf

V Českých Budějovicích se báli baráže už v lednu, mužstvo nezvládlo psychický tlak prolínací soutěže a prapodivné šachy s trenéry, kdy snaha vyhodit Ťoupala a převzetí funkce manažerem Pařízkem byly už jen smrtelnou křečí.

"Pád do první ligy je pro nás obrovským zklamáním a šokem. Minimálně ve dvou zápasech baráže jsme byli lepší, je ale neuvěřitelné, kolik jsme toho dokázali spálit. Góly jsme se snad odnaučili dávat," mrzela tristní bilance čtyř branek ve čtyřech zápasech kapitána Luboše Roba.

Úterní ráno bylo pro jihočeské hráče černou můrou. "Netušili jsme, že by to tak rychle s námi mohli skončit. Máme náladu pod psa a vůbec nevím, jak se s tím vyrovnat. Horší hokejový zážitek než tento nezdar v baráži nemám. Byla to děsivá sezóna s hrozným koncem," ulevil si útočník Petr Sailer.

"Je to hotová tragédie, ale teď je všechno čerstvé, takže ani netuším, co bude s budějovickým hokejem v další sezóně," krčil rameny Rob. V Budějovicích město během posledních dvou let vložilo do přebudování stadiónu přes 300 miliónů korun a teď je z něj nejkrásnější prvoligový stánek.

Reklama

Související témata: