Hlavní obsah

Hokejisté Slavie se prodrali z pekla do nebe, jsou v semifinále, Liberec končí

PRAHA

Mohl to být snový obrat hokejistů Liberce, chybělo jim 66 sekund. Ale nestalo se. Hrdiny jsou slávisté. Pět minut před koncem prohrávali o dva góly, nakonec slavili a jsou v semifinále. Pod Ještědem vyhráli 4:3 v prodloužení, vše uťal v 74. minutě Tomáš Svoboda. Hosté se z okraje propasti vyškrábali až na výsluní čtvrtfinálové série, jdou dále. V pondělí je čeká další boj, zahájí klání s Třincem. Druhou dvojici tvoří Vítkovice s Pardubicemi. Tento duel vypukne v sobotu.

Foto: Petr Horník

Hokejisté Slavie se radují z postupu přes Liberec.

Článek
Fotogalerie

Třikrát Liberec se Slavií sehrál klání, ze kterého nebylo úniku. Před tímto utkáním si každý držel jedno vítězství. Po středě už tato statistika neplatí. V roce 2005 vyhrál Liberec, tři roky poté šla v play-off dále Slavia. Letos se píše rok 2011 a ob tři roky si situace vyžádala další rozhodující bitvu. Vítězem je tým kouče Vladimíra Růžičky, který vyzrál na celek Jiřího Kalouse, bývalého dlouholetého asistenta Růžičky z pražského Edenu.

Hosté nastoupili bez Vašíčka 

Slavia se musela v sedmém boji obejít bez důrazného obránce Jiřího Vašíčka, který kvůli zranění nohy z minulého utkání nemohl nastoupit. A to bylo znát, hráči nepředvedli v začátku utkání velké představení.

V první dvacetiminutovce domácí tlačili, což se jim nakonec vyplatilo. Před brankou se v chumlu v 18. minutě prosadil Tomáš Urban. Tisíce bílých ručníčků v rukou fanoušků vlály vyprodanou Tipsport arenou.

Liberecký Tomáš Urban dává gól do sítě Slavie v sedmém čtvrtfinálovém duelufoto: Právo/Petr Horník

Slávisté mohli vstřelit gól při přesilové hře, ale to by ji museli pořádně zahrát. Tato výhoda v zahajovací části jim vůbec nepomohla.

Slavia a letos poslední možný zápas podruhé 

Slavia v předkole letošní sezóny vyhrávala s Karlovými Vary 2:0 na zápasy, nakonec muselo rozhodnout až poslední možné klání - radovala se po sérii 3:2. O kolo dále byla v podobné situaci. Vedla 3:1, ale dvakrát prohrála, na řadě byl opět duel, po kterém už nic neexistovalo.

Po čtyřiceti minutách to ale s hosty nevypadalo dobře. Domácí kapitán Petr Nedvěd zvýšil ve 26. minutě na 2:0. Slavisté si poté šance vypracovali, ale vždy se před nimi zjevil fantom  - brankář Tomáš Vošvrda. Ten v play-off chytal ve třech zápasech, tolik dostal i gólů. Nyní zatím mohl myslet na nulu.

Srovnání 66 sekund před koncem

Nemohl. Slavia ve druhé minutě třetí části snížila na 1:2, trefil se Tomáš Pospíšil. Na světelné kostce se na chvíli objevil stav 3:0, ale správný byl 2:1. Uběhlo pár střídání a Liberec vedl opět o dvě trefy. Radost domácích zařídil Jaroslav Kudrna. Liberečtí hokejisté byli blízko. Z bílého pekla, které vytvořili jejich fanoušci, chyběl krok do nebe.

Ale hraje se až do konce. Slávisty v 56. minutě dostal opět na dostřel jediné trefy Jakub Sklenář. Drama nabralo obrátek, 66 sekund zbývalo do konce základní hrací doby, když Tomáš Svoboda srovnal na 3:3.

Tomáš Svoboda se raduje se spoluhráčem Vondrkou z rozhodujícího gólu Slavie.foto: Reuters/Petr Horník

Přišel čas prodloužení. Že by situace, kterou zažil den předtím Avangard Omsk proti Metallurgu Magnitogorsk? V této čtvrtfinálové sérii Kontinentální ligy se rozhodlo až ve 110. minutě! Jelikož se v Liberci hrál poslední zápas těchto týmů, nájezdy nepřicházely v úvahu.

Čas prodloužení ukončil Svoboda

V čase 62:33 bylo rušno, Liberec se po šanci Lukáše Vantucha  dožadoval gólu, ale rozhodčí vše vysvětlili trenérům, hrálo se dále. Liberecký hráč přestřelil branku. V 74. minutě poslal do semifinále Slavii Tomáš Svoboda. Nastal obrat. Nebe a peklo si prohodilo majitele.

Sedmý zápas čtvrtfinále play-off:
Liberec - Slavia 3:4 po prodlouženíon-line
Branky a nahrávky: 18. Urban (Vantuch, Ondřej), 26. P. Nedvěd (Špaček, Hunkes), 45. Kudrna (P. Nedvěd) - 42. Pospíšil (Krenželok, P. Jelínek), 56. Sklenář (Vondrka, Žižka), 59. T. Svoboda (Vondrka, Kadlec), 74. T. Svoboda (M. Čermák). Rozhodčí: Šindler, Ország (SR) - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:6. Využití: 0:1. Diváci: 7500 (vyprodáno). Konečný stav série: 3:4.
Liberec: Vošvrda - Čakajík, Štich, Derner, Hunkes, Trončinský, Holub, Moravec, Ulrych - Bartovič, P. Nedvěd, Podkonický - Kudrna, Vak, M. Hořava - Klimenta, Víšek, Špaček - Vantuch, Urban, Ondřej. Trenéři: Kalous, Pešán a Kapoun.
Slavia: M. Kopřiva - Kadlec, Žižka, Kuboš, Krejčík, Roth, Kolařík - Micka, P. Jelínek, J. Doležal - T. Svoboda, Třetina, Tomica - Krenželok, Sklenář, Vondrka - Pospíšil, Endál, M. Čermák - od 36. navíc Jaškin. Trenéři: V. Růžička st. a Čelanský.
Program semifinále
Sobota 19.3.   Vítkovice - Pardubice Neděle 20.3.   Vítkovice - Pardubice Pondělí 21.3.  Třinec - Slavia Úterý 22.3.     Třinec - Slavia

Reklama

Související témata: