Hlavní obsah

Třinci chyběly góly lídrů. Na tým jsem pyšný, hlásil trenér Ocelářů Kalous

Třinec

Na vysněný mistrovský titul nedosáhli, přesto třineckým hokejistům po prohraném sedmém finále vyprodaná nová Werk Aréna děkovala. Za úžasnou sezónu a za nezapomenutelné zážitky v play off. „Pro nás jste mistři!“ skandovalo téměř pět tisíc fanoušků, kteří se snažili utěšit na modré čáře se sklopenými hlavami stojící Oceláře.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Smutek třineckých hráčů po skončení sedmého finále proti Litvínovu.

Článek
Fotogalerie

Hokejisté Litvínova oslavují mistrovský titul.

Ručinský kouří vítězný doutník.

Ti pak i díky nezlomné podpoře svých fandů 'krutou' porážku 0:2 v sedmém zápase extraligového finále pomalu vstřebávali.

„Hrozně mě to mrzí, za každého z těch kluků bych dal ruku do ohně, za každého bych bojoval z posledních sil," svěřoval se se slzami v očích útočník Jiří Polanský. „Chyběla nám nějaká věc, kterou teď neumím pojmenovat. Jestli jsme měli jít víc před gólmana, nebo blokovat více střel? Nebo třeba méně faulovat a neumožnit jim ty přesilovky? V pěti proti pěti jsme byli lepším týmem," soukal ze sebe první dojmy třiatřicetiletý hokejista.

Na jednom se ale shodly obě strany finálového souboje. Klíčovým faktorem finále byla především famózní forma litvínovského brankáře Pavla Francouze. Až na šesté utkání v Litvínově, kde Francouz pustil pět branek, dokázal reprezentační gólman třinecké střelce držet pevně na uzdě.

„První utkání nám hrubě nevyšlo, ale v dalším průběhu série jsme odehráli dobé zápasy a vytvořili jsme si dost příležitostí skórovat. Ovšem Francouz nám je likvidoval," uznal trenér Třince Jiří Kalous.

Chyběly góly třineckých lídrů

Klepiš, Adamský, Orsava ani Irgl nedokázali ve finále skórovat. „Chyběly nám góly lídrů, včetně mě. Když nedám sedm zápasů gól, je to znát. To byl problém," řekl Zbyněk Irgl, který se ani na čtvrtý pokus nedočkal vítězného finále.

„Moc jsem o tom titulu letos snil. I proto, co se mi přihodilo. Bylo to jediný cíl a sen," pověděl hráč, který se kvůli nádoru na ledvině a následné operaci musel na hokej téměř půl roku jenom dívat.

Nabitý kádr třineckých Ocelářů na druhý titul nedosáhl podle Polanského i proto, že Třinec nezvládl úvodní dva domácí zápasy. „To manko se nakonec ukázalo větší, než se původně zdálo," litoval Polanský.

Pyšný Kalous

Zatímco litvínovský Radim Rulík dosáhl na zlato hned v prvním extraligovém finále, kdy vedl tým z pozice hlavního kouče, třinecký trenér Kalous se ho nedočkal.

„Neustále jsme dotahovali, přesto jsme se z toho popela vyhrabali a povstali jsme. Poslední zápas ale bohužel nedopadl. Rozhodly detaily, neproměněné přesilovky, momentální forma brankářů. A i když teď převažuje obrovský pocit zklamání, jsem na tento tým pyšný. Vyhráli jsme základní část, padli jsme až v posledním sedmém zápase. Byla to dobrá sezóna," přiblížil Kalous, který by měl společně s Václavem Varaďou koučovat Třinec i příští rok.

Reklama

Související témata: