Hlavní obsah

Chci hrát první lajnu, ne dřepět na střídačce, hlásil Růžička před odletem do Ruska

Fantóm letošního play-off extraligy Martin Růžička z mistrovského Třince v úterý odletěl do Chabarovsku. V půlmiliónovém městě na ruském Dálném východě chce v Kontinentální lize dokázat, že má i na zámořskou NHL, která nadále zůstává cílovou stanicí jeho hokejové kariéry.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Martin Růžička si podmanil letošní play-off extraligy.

Článek

Čím vás dostala nabídka Amuru Chabarovsk?

Slibem, že dostanu hodně prostoru na ledě. To je pro moji kariéru momentálně to nejdůležitější. Chci se pořád zlepšovat a v pětadvaceti letech nemám zájem dřepět ve třetí nebo ve čtvrté lajně a dostat se na led jenom občas. V Chabarovsku bych měl mít místo v první lajně.

To je jisté?

Není, protože něco takového vám nikdo nezaručí. Je tu ale slib, že dostanu šanci, protože do první lajny se mnou počítají. A já jsem připraven dokázat, že takovou úlohu zvládnu.

Tím se dostanete pod silný psychický tlak…

S tím počítám. Takový tlak mi ale nevadí, spíše mi pomáhá.

Třinec z vašeho rozhodnutí nadšený nebyl, jeho šéfové se v jednání s ruským zájemcem oháněli platnou smlouvou. Už je jisté, že vás uvolní?

Co já vím, tak už by mělo být vše oukej.

Amur byl v uplynulé sezóně druhým nejslabším týmem Kontinentální ligy. Bude vás bavit prohrávat?

Z takového úhlu se na své nové angažmá nedívám. Ruskou KHL považuju za špičkovou soutěž. Vím, že jdu do týmu, který nepatří mezi šest sedm nejsilnějších a nejbohatších v Rusku, ale má ambice pokusit se probít do play-off. To je pro mne výzva.

Hrálo nějakou roli v rozhodování i to, že se v jednom týmu potkáte s krajany Petrem Vránou z Vítkovic a Jakubem Petružálkem?

Určitě, v novém a zcela neznámém prostředí je to vítané. Dokonce spolu máme vytvořit jednu lajnu. V bráně bude skoro krajan Slovák Ján Lašák, který před časem chytal za Pardubice.

Nestraší vás, že letíte na konec světa? Chabarovsk leží na rusko-čínských hranicích, vzdušnou čarou šest tisíc kilometrů od Moskvy...

(směje se) Tak nějak tomu z českého pohledu doopravdy je. Ta dálka byl problém při mém rozhodování a velký, to přiznávám. Bavil jsem se o něm s klukama, co v Rusku hráli. Například s Honzou Platilem, který působil přímo v Chabarovsku. Říkal, že cestování je šílený nářez, který si ale hráč v sezóně ani moc neuvědomuje, až teprve po ní, kdy je zbitý jako kůň. Vydržet se to prý dá. Dva týdny budeme obvykle na cestách za soupeři a dva týdny doma. Zvládli to jiní, zvládnu to i já.

Třinec čeká na peníze
Oceláři Třinec jsou připraveni souhlasit s ročním hostováním svého nejproduktivnějšího útočníka Martina Růžičky v ruském Amuru Chabarovsk. „Na podmínkách jsme domluveni, smlouva momentálně cestuje mezi Chabarovskem a Třincem. Jakmile dostaneme vyjednané odstupné na účet, odešleme ruskému klubu transferkartu, která je nezbytná, aby Martin mohl za něj hrát. Teprve pak bude jeho odchod definitivní,“ řekl Právu Pavel Marek, sportovní ředitel a hlavní trenér Ocelářů.

No schválně, v ruce máte letenku, tak jak dlouho poletíte z Prahy do Chabarovsku?

Jestli koukám dobře, tak dvě a půl hodiny z Prahy do Moskvy a pak ještě sedm hodin na cílové letiště.

Co říká na vaši volbu vaše kanadská přítelkyně LenaCharlotte?

Nadšená z ní není. Představovala si spíše klub NHL, anebo že budeme dále u nás. Ale nakonec mě podpořila. Už dříve řekla, že se mnou půjde kamkoliv a na tom se nic nemění.

Cestuje s vámi?

Přiletí později. V novém působišti se musím nejdříve zorientovat a vybudovat pro nás zázemí.

Váš agent Pavel Maršoun prozradil, že jste měl tři nabídky z NHL. Proč jste je odmítl?

Ve všech třech klubech měli spoustu hráčů pod smlouvou. Žádný se nezbaví smluvně vázaného hokejisty na úkor jiného s dvojcestnou smlouvou. Ty, co musí platit fixním vysokým platem, nevyhodí. Tak to v NHL chodí. Moje pozice by tedy byla velice těžká. Vzal jsem raději Rusko jako posun ve své kariéře a snad i odrazový můstek do NHL. Ta totiž zůstává mým hlavním cílem. Za rok mi to zámoří třeba už vyjde.

Které kluby NHL se o vás zajímaly?

Omlouvám se, ale jejich jména si nechám pro sebe.

Nedlouho po oslavách mistrovského titulu s třineckými Oceláři jste odletěl se svou přítelkyní k její rodině do Montrealu. Jak jste tam trénoval, abyste byl připravený na novou sezónu?

Intenzivně jsem se připravoval měsíc a půl. Dopoledne jsem pracoval s chlapíkem, který je trenérem zápasníků. Odpoledne jsem byl sám, hodně jsem běhal a dával si různé kardiotréninky.

Tréninky se zápasnickým trenérem mohou přijít v Rusku vhod, když si člověk připomene, co vyváděl na letošním mistrovství světa na Slovensku Arťuchin z Petrohradu, ne?

(směje se) Myslíte? Zápasnické chvaty a obranu proti násilí jsme ale necvičili a doufám, že je ani nebudu potřebovat.

Reklama