Hlavní obsah

Jágra čeká posledních pár dní v Česku, v úterý se připojí k Omsku

SLANÝ

Posledních několik dní v Česku má před sebou český hokejový útočník Jaromír Jágr. Hvězdný hráč již příští týden v úterý odcestuje do Füssenu, kde se zařadí do kádru Omsku, jehož barvy bude v nadcházející sezóně opět hájit. Hráči Avangardu mají oficiální sraz v tréninkovém centru na Sibiři, nejvýraznější postava Kontinentální ligy však dostala výjimku a může se ke svým spoluhráčům připojit až v Německu.

Článek

Jágr to uvítal, i když by prý klidně přípravu zahájil i v Omsku. "Nevadilo by mi to. Čím víc trénuješ, tím líp se pak cítíš v zápasech. V tom ten problém není. Spíš jde o to, že bych tam musel letět a pak za pár dní hned zpět. Myslím, že by to bylo zbytečné," řekl sedmatřicetiletý útočník v rozhovoru pro ČTK, Sport a Aha.

Slavný kladenský odchovanec se individuálně na ledě připravuje od středy, kdy se byl poprvé "sklouznout" ve Slaném. Tam má plochu pronajatou hokejová škola nesoucí jeho jméno. I tak Jágr předpokládá, že ve Füssenu jej čeká tvrdá práce.

"Není to jednoduché, ale už to má svůj řád. Ono je daleko obtížnější trénovat sám. Já nemůžu mít trenéra. Ten by se mnou musel být čtyřiadvacet hodin denně. U mě je to hrozně těžké, já jsem si nikdy nedokázal říct, že půjdu trénovat zítra ráno v devět," uvedl Jágr. Že nemusel letět do Omsku, to uvítal i s ohledem na časový posun a vlastní bezpečí. V posledních týdnech totiž několik letadel havarovalo. "Bylo nějaké divné období. Všechno padá," řekl napůl vážně.

Příchod Langa? Co se píše, nemusí být pravda

V souvislosti s Omskem se v posledních dnech začalo mluvit o příchodu dalšího českého útočníka Roberta Langa, který s Jágrem v minulosti nastupoval v NHL i v reprezentaci. "O to se nestarám, ty informace jdou mimo mě. Vím, že co se píše, tak všechno není pravda. Spousta spekulací okolo našeho týmu je daná tím, že někoho shání a za druhé jsme jeden z klubů, které na to mají peníze," podotkl Jágr.

S Langem, který trvale žije v Americe, o jeho možném příchodu do bohatého sibiřského klubu ani telefonicky nemluvil. Přitom zkušený centr měl teoreticky přijít právě jako spoluhráč do jeho útoku. "Nemluvil jsem s ním, jen s jeho agentem Pavlem Maršounem. Vím, že tam je zájem," uvedl dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru. Podle posledních informací to ale vypadá, že Lang do Omsku nepřijde.

Jágr, který do Ruska zamířil před rokem, sice detailně letní přestupové dění v Kontinentální lize nesleduje, ani jemu však neuniklo velké posilování Ufy. "To je dané tím, že v Ufě je reprezentační trenér (Bykov). Stahuje si své hráče. A má to i svoje výhody pro mistrovství světa nebo olympijské hry, protože oni budou hrát spolu. Budou sehraní. Když jich bude osm nebo deset z Ufy a pak to doplní z NHL, tak jsem zvědavej, kdo si s nimi bude chtít zahrát," pousmál se Jágr.

Kanaďany nebo Američany KHL přetáhne těžko

Vítěz řady trofejí v zámořské NHL, jenž například pětkrát získal cenu pro nejproduktivnějšího hráče soutěže a za nejlepšího hráče kanadsko-americké ligy jej třikrát zvolili i samotní hokejisté, zaregistroval i příchod krajana Jiřího Hudlera. Ten míří z Detroitu do moskevského Dynama. "Je jeden z prvních, který to udělal. Myslím si, že jak říkali, že do pěti let chtějí být lepší než NHL, tak na tom pracují. Přetáhnout Kanaďany nebo Američany bude ohromně těžké, ale Evropany zvládnou," soudí Jágr.

Účastník letošního světového šampionátu ve Švýcarsku si v létě našel čas a stihl pozdravit malé hokejisty z hokejové školy nesoucí jeho jméno. Žádné speciální "fígle" jim ale na ledě nepředváděl a neradil jim, jak mají hrát. "Podle mého je víceméně jedno, jaké cviky děláš. Důležité je, abys jich dělal hodně a měl jsi vůli. V tom žádné kouzlo není a není to ani žádná matematická rovnice, vzoreček. Kdo dělá nejvíce, je nejlepší," prozradil svůj recept.

I proto do chodu a náplně hokejové školy vůbec nezasahuje. "Od toho jsou tam trenéři, kteří se tím živí. Dají jim více, než bych jim dal já. Já jsem taková ta stará škola. Hokej jde dopředu jako všechno ostatní. Kdyby trénovali tak, jak jsem trénoval já, tak by to možná teď nestačilo. Nebo jo. To těžko může teď někdo říct," pokrčil rameny. Základem svého úspěchu vidí ve skutečnosti, že hrál s několika ročníky najednou. "Chodil jsem třikrát více na led než ostatní, hrál jsem se čtyřmi ročníky, proto jsem byl dobrý bruslař. A teď jsem to ztratil," rozesmál se Jágr.

Reklama

Související témata: