Hlavní obsah

Novým prezidentem hokejového svazu je Alois Hadamczik! Uspěl už v prvním kole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novým prezidentem Českého hokeje byl zvolen Alois Hadamczik. Bývalý kouč hokejové reprezentace, který v pondělí oslaví kulaté 70. narozeniny, trochu nečekaně uspěl už v prvním kole, když získal nadpoloviční většinu 31 hlasů. Výkonný výbor svazu se dvěma novými členy má mandát do volební konference Českého hokeje v roce 2024, která proběhne krátce po mistrovství světa v Praze.

Český hokej má nového prezidenta. Alois Hadamczik byl zvolen hned v prvním kole Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Svaz se nesmí plést klubům do výchovy, zmínil v projevu Alois Hadamczik

Český hokej má nového prezidenta. Alois Hadamczik byl zvolen hned v prvním kole

Brífink s novým předsedou Českého hokeje

Nemyslím, že by peníze odtékaly, reaguje Bedřich Ščerban na dotaz Petra Dědka

Budu usilovat především o jednotnost celého hnutí, slibuje Bedřich Ščerban

Dominik Hašek: Pokud hledáte nejvhodnější osobu do této nekomfortní doby, nemůžete si vybrat lépe než mě.

Chci vrátit hokeji týmový pohled, pohled z izolace, zaznělo z úst Otakara Černého

Nesmírně si vážím, že jsem dostal nominaci od Jaromíra Jágra a Martina Straky, říká Jiří Šlégr

Losovačka na konferenci ČSLH. Pětice kandidátů na prezidenta si vytáhla pořadová čísla

Český hokej vybírá nového prezidenta. Kdo dostane důvěru?

Na druhém místé skončil Jiří Šlégr (16 hlasů), za ním byli Dominik Hašek (5), Bedřich Ščerban (4) a Otakar Černý mladší (2). Na konferenci se dostavilo všech 60 delegátů, ale v době hlasování o prezidentovi už jeden z nich sál opustil a byl veden, jako že se zdržel. Jeden hlasovací lístek byl neplatný.

Když schůzi řídící Petr Bříza přečetl výsledky volby, která po selhání elektronického zařízení, proběhla nakonec tradičně na papírcích, v sále to zašumělo. Překvapeně vypadal i Hadamczik.

Brífink s novým předsedou Českého hokejeVideo: Sport.cz

Svaz se nesmí plést klubům do výchovy, zmínil v projevu Alois Hadamczik„Musím to rozdýchat. Je to obrovská pocta, děkuju, vážím si toho. Jsem kluk z Kravař, který vedl nároďák a teď i celý svaz. Beru to jako obrovský závazek a chci udělat dobrou práci pro český hokej," uvedl bezprostředně po svém zvolení Hadamczik.

Nepřicházím na svaz hodit granát, říká nový prezident Českého hokeje Alois HadamczikVideo: Sport.cz

Jak vypadá výkonný výbor Českého hokeje:
Prezident
Alois Hadamczik
Viceprezidenti
Petr Bříza
Aleš Pavlík
Členové
Aleš Kmoníček
Marek Chmiel
Jaromír Jágr
Milan Vacke
Daniel Sadil
Bedřich Ščerban
Jiří Šindler
Jiří Šlégr

„Věřím, že v čele výkonného výboru nastavím taková pravidla, abychom se nedohadovali tak, jako dnes, což bylo už trochu za hranou. Kdykoliv mi zavoláte, přijedu. Jsem jeden z vás. Slibuju, že budu za kluby jezdit a nebudu sedět jen v kanceláři v Libni," prohlásil Hadamczik.

Hadamczik oslaví v pondělí kulaté narozeniny. „Jako dárek k sedmdesátce mi dali delegáti práci, ale já si o ni řekl. Čeká mě ji spousta, ale nebojím se z toho. Budu dělat vše pro to, abych důvěru nezklamal, abych chránil český hokej a rozhodoval se správně," řekl někdejší reprezentační trenér, který poslední dobou patřil mezi největší kritiky dosavadního vedení hokejového svazu.

Hned po svém zvolení Hadamczik avizoval, že je připraven spolupracovat i s devíti členy výkonného výboru, které takzvaně zdědil po Královi. „Zvolení v prvním kole beru jako výraz obrovské důvěry od delegátů, kterou nechci zklamat. Nepřicházím ale na svaz hodit granát, spíš budu hledat společnou řeč. Myslím, že umím vyslechnout lidi. Musím ale plnit i úkoly a záleží na tom, jak si k sobě najdeme cestu," uvedl.

Svaz se nesmí plést klubům do výchovy, zmínil v projevu Alois HadamczikVideo: Sport.cz

V diskuzi před volbou uvedl, že je připraven ušetřit deset procent ročního rozpočtu svazu, což je přibližně 50 milionů korun. „I když si ne vždy s každým rozumíte, tak věřím, že najdeme cestu, aby to bylo ku prospěchu hokeje. To je základ všeho, snad k tomu přispěju," řekl.

Audit Českého hokeje je ale podle Hadamczika nutný. „Hokej potřebuje tvrdou ruku a chci věřit tomu, že jako přísný manažer dokážu ušetřit. Opravdu musíme postupovat hospodárně, abychom našli peníze, protože když půjdu na vládu jen s nataženou rukou, sotva něco dostanu," tvrdil.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Alois Hadamczik střídá v čele Českého hokeje Tomáše Krále.

„Nebudu ani nikomu slibovat hory, doly. Lepší je kráčet po jednotlivém schodu, než se drápat hned na desátý, to bych rychle sletěl dolů, což opravdu nechci," prohlásil Hadamczik a nebral ani svůj věk jako handicap. „Věřím, že tu práci zvládnu, mám v sobě energii," vykládal. „Zodpovědnost za výchovu hráčů leží na klubech, za nimi chci co nejvíc jezdit. Svaz pro ně musí být servisní organizaci," mínil. Uvolněné místo ve výkonném výboru při následné volbě obsadil hradecký manažer Aleš Kmoníček, jenž získal 33 hlasů a předčil tak ve volbě Otakara Černého (20) i Ctibora Jecha (6).

Reklama

Související témata: