Hlavní obsah

Nový oslavil s Jágrem šedesátku. Po zápase se oslavenec těšil na slivovici

KLADNO

Z adrenalinu posledních pár dní nevyskočil. Hokejový oslavenec Milan Nový zařizoval, telefonoval, nezastavil se. V sobotu večer navlékl kladenský dres a vyjel na led. A to jako hvězda nejzářivější. Jako v dobách své největší slávy, nyní přišla exhibice na jeho počest. Bývalý československý reprezentant slavil šedesátku ve velkém stylu, gratulantů dorazila fůra. Nechyběl ani Jaromír Jágr. Ten, který vedle Nového v šestnácti na Kladně začínal.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Milan Nový (vlevo) a Jaromír Jágr

Článek

Hvězdy Kladna vs. legendy České republiky. Klání nakonec skončilo výhrou 4:3 po nájezdech pro hosty. „Oslovil jsem největší hokejovou hvězdu, která zde v Kladně vyrostla, Jaromíra Jágra, zda by si se mnou nezahrál v zápase s přáteli na oslavu mých šedesátin,“ přiznal se spokojený Nový.

"Bylo to nádherný, všem děkujeme. Vůbec mě nemrzí, že jsem nedal gól, dal jsem jich tolik. Jarda mi pěkně nahrál, měl jsem asi tři šance, ale já jsem rád, že jsem to vydržel. Tři měsíce jsem nebyl na tréninku, jen jsem si v Tescu měřil za deset korun tlak, abych přežil. Jdeme na pivo," zavelel Nový po bitvě.

Ještě před zápasem se dočkal gratulace František Kaberle starší, a to ke svým šedesátým narozeninám, také Josef Horešovský k pětašedesátinám. Kladenský dres s číslem 1 obdržel Jaromír Jágr starší, který předal vedení klubu na jaře synovi. Odměny se dočkal i další Jágr. Tentokráte dres s číslem 13 získal Josef Jágr, který je kronikářem kladenského klubu dvaapadesát let!

Už při rozbruslení si většina hráčů atmosféru užívala. Někteří se viděli přitom po letech. Klání na 3 x 15 minut si nenechalo ujít na pět tisíc fanoušků, přesně 5024. Archivář klubu by musel prolistovat pár stránek v knize pamětí, aby našel zápis o takové návštěvě. „Kladno, Kladno,“ skandovala a tleskala celá hala při nástupu hráčů. Devětatřicetiletý Jágr vjel na led s číslem 68, ačkoli na Kladně začínal s číslem 15.

Šedesátník hokejista Milan Nový v kostce
Pětkrát slavil ligový titul s Kladnem, jednou s Jihlavou. S Kladnem dosáhl i na triumf v PMEZ. Třikrát byl vyhlášen nejlepším hráčem ligy v anketě Zlatá hokejka, šestkrát opanoval v nejvyšší soutěži krále střelců. V sezóně 1976/1977 nasbíral 90 bodů, nikdo ho ještě dosud nepřekonal. Odehrál 590 ligových zápasů a nastřílel 474 gólů. Celkem si připsal 832 utkání, ve kterých vstřelil 638 branek.
Z olympiády v roce 1976 má stříbro, zlato slavil na mistrovství světa v letech 1976 a 1977, dále má doma dalších pět medailí ze světových šampionátů. Pyšnit se může i druhým místem z Kanadského poháru 1976. Zde byl nejlepším střelcem týmu, byl zařazen i do All-Star. V reprezentaci Československa odehrál 211 utkání, vstřelil 120 gólů.
V sezóně 1982/1983 zkusil i NHL, kde působil ve Washingtonu Capitals - 73 utkání - 18 gólů + 30 asistencí. Poté hrál dva roky ve Švýcarsku (ZSC Zurich) a rok v Rakousku (WEV Wien). Pak se vrátil do Kladna. V poslední sezóně 1988/1989 hrál v jednom útoku i s Jaromírem Jágrem. Nový končil, Jágr v šestnácti začínal.

Nový si mohl gól připsat po přihrávce Jágra ve 12. minutě, ale skóre nezměnil. Dohodnutá spolupráce nefungovala. Ta zněla: Jágr přihrává, Nový stojí před brankou a zakončuje. "Jsem rád za jednu věc, že jsme se mohli přesvědčit, že na Kladně lidi mají hokej rádi. Doufám, že si najdou cestu i na ligu, což by bylo skvělý," pověděl Jágr.

Premiérovým střelcem se stal v 17. minutě David Pospíšil a Hvězdy Kladna prohrávaly. Srovnat mohla akce trojice "Blue Line", ale neuspěla. Stejně jako Jágr při trestném nájezdu. Vyrovnání obstaral až ve 27. minutě Libor Procházka.

Skóre otočil ve 32. minutě Petr Tatíček. Za pár sekund zvýšil na 3:1 Otakar Vejvoda  a domácí ukázali, kdo je na Kladně pánem. Jestli góly dosud chyběly, tak pro poslední třetinu to neplatilo, ve 34. minutě snižoval David Volek. Na 3:3 sedm minut před koncem srovnal Radek Ťoupal. Vítězem nebyl nakonec nikdo, na řadu přišly nájezdy. Když poslední neproměnil Nový, bylo rozhodnuto. Vítězný si připsal Martin Maškarinec a Hvězdy Kladna prohrály 3:4.

Milan Nový (vpravo) a Václav Sýkorafoto: ČTK/Roman Vondrouš

S Jágrem, další ikonou českého a kladenského hokeje, se Nový potkal v jedné lajně po dvaadvaceti letech. Poprvé tomu bylo v roce 1988. "Jsem rád, že jsem si s Jardou mohl zahrát," přiznal Nový, který v polovině zápasu nevyměnil dres, ačkoli měl, zůstal stále s Jágrem.

Nový a trénink s železným pukem 

Nový proslul svými střeleckými schopnostmi, za ty vděčí i tréninkovým metodám, střelbu zkoušel i se železnými puky. Nevšednost, která pomohla rodákovi z Kamenných Žehrovic k výsluní. Od devíti ho otec bral na kladenský stadión, v sobotu se na led postavil opět. Pokolikáté nazul zde brusle? Nelze spočítat, jde o tisíce a tisíce hodin pod střechou, kde prožil kus svého života.

Šedesát let Milan Nový oslaví 23. září, ale hlavní hokejový dárek přišel o čtyři týdny dříve. I tihle přišli pogratulovat jedné z nevýznamnějších osobností československého hokeje.

Na led kladenského stadiónu byla pozvána sestava, která se jen tak nevidí. Samozřejmě proslulá „Blue Line“ - Pavel Patera, Otakar Vejvoda a Martin Procházka. Dále také Marek Židlický, Libor Procházka, Otakar Vejvoda starší, Zdeněk Vejvoda mladší, Vladimír Kameš, Bedřich Ščerban, David Pospíšil, Martin Hosták, Václav Sýkora, Radek Gardoň, Jiří Šejba, Martin Altrichter, Jiří Bubla, Richard Farda, David Pospíšil, David Volek, Martin Maškarinec a další. Také brankář Petr Bříza, ale ten se při rozcvičování zranil.

"Děkuju všem, kteří mi pomohli, krásná atmosféra. Teď máme víno a slivovici z Moravy, co si můžeme více přát," dodal Nový a odešel slavit šedesátku.

Reklama

Související témata: