Hlavní obsah

Síň slávy IIHF se v příštím roce rozroste o Krutova a Irbeho

CURYCH

Mezinárodní federace ledního hokeje IIHF v příštím roce uvede do Síně slávy útočníky Rusa Vladimira Krutova a Němce Dietera Hegena, lotyšského gólmana Arturse Irbeho a finskou hráčku Riiku Nieminenovou-Väliläovou. Švéd Rickard Fagerlund si vysloužil ocenění v kategorii zakladatelů.

Článek

Cenu Paula Loicqa, která je pojmenována po Belgičanovi, jenž byl v letech 1922 až 1947 prezidentem IIHF, obdrží za přínos mezinárodnímu hokeji Američan Lou Vario.

Krutov byl členem obávané formace sovětské sborné, v jejímž útoku hrál s Igorem Larionovem a Sergejem Makarovem. Společně s obranným párem, který tvořili Vjačeslav Fetisov a Alexej Kasatonov, jsou mnohdy označováni jako nejlepší pětka všech dob. Hegen s Irbem patří k největším postavám hokejové historie ve svých zemích. Nieminenová-Väliläová je čtvrtou ženou přijatou do Síně slávy, ale vůbec první, jež nepochází ze Severní Ameriky.

"S Vladimirem Krutovem bude v Síni slávy kompletní 'Zelená formace'," připomněl šéf IIHF René Fasel přezdívku obávané pětice hájící barvy SSSR. "Mám také radost za Arturse, byl první opravdovou superhvězdou lotyšského týmu. A jsem si jistý, že když je to právě v Německu, bude to skvělý příběh i pro Dietera Hegena," dodal Fasel.

Slavnostní ceremoniál se uskuteční 21. května příštího roku v Kolíně nad Rýnem během světového šampionátu v Německu.

Síň slávy IIHF, která je součástí hokejové Síně slávy v Torontu, byla otevřena v roce 1997 a čítá zatím 160 hokejových osobností z 22 zemí. Mezi členy je také 20 Čechů. Zatím naposledy byl přijat během letošního mistrovství světa ve Švýcarsku obránce Jan Suchý.

Reklama