Hlavní obsah

Vsetín zvažuje podání návrhu na konkurz hokejového klubu

VSETÍN

Ve vedení vsetínské radnice sílí hlasy po podání návrhu na konkurz společnosti Vsetínská hokejová, která ve městě zastřešovala extraligový hokej. Většina členů představenstva v čele s předsedou Oldřichem Šteflem však tento krok zatím odmítá. Problémy společnosti se bude ve čtvrtek zabývat rada města, sdělila ve středuČTK mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová.

Článek

Podle ní hospodaření Vsetínské hokejové negativně ovlivnilo rozhodnutí APK, která v červnu klub vyloučila z extraligy a hokejový svaz poté Vsetínu neumožnil hrát ani nižší soutěž. "Valachům se tak zcela rozpadl kádr, skončil i příliv prostředků od sponzorů. Pohledávky věřitelů se nyní pohybují v desítkách miliónů korun," uvedla Stejskalová s tím, že samo město vyčíslilo svou pohledávku na 23 miliónů.

Návrh řešit situaci ve Vsetínské hokejové uvalením konkurzu na majetek společnosti přednesl na jednání valné hromady akcionářů zástupce města jako majoritního vlastníka, místostarosta Lubomír Gajdušek. "Tuto cestu oddlužení společnosti vidím v tuto chvíli jako jediné možné řešení," řekl Gajdušek.

Podle něho se soudní spor s hokejovým svazem, který by v případě vítězství mohl vést k oddlužení společnosti, může táhnout léta. Spor by v případě vyhlášení konkurzu dále vedl správce konkurzní podstaty.

Podle Stejskalové Gajduškův návrh doporučuje také dozorčí rada společnosti a přiklánějí se k němu i další členové vedení města. Důvodem je prý i fakt, že případné vyhlášení konkurzu nebude mít vliv na budoucnost mládežnického hokeje. "Mládež hraje pod hlavičkou občanského sdružení HC Vsetín, které i nadále podporujeme. Stejně tak ani seniorský hokej nemusí být nutně závislý na existenci Vsetínské hokejové," mínila starostka Květoslava Othová.

Část představenstva preferuje revitalizaci

Někteří členové představenstva však preferují revitalizaci společnosti. Ta by podle Štefla zahrnovala mimo jiné kapitalizaci pohledávek a navýšení základního jmění nebo převzetí správy zimního stadiónu městem. Podle Stejskalové ale zástupci společnosti Zetex, která sportoviště vlastní, nedodrželi dohodu, že jej převedou na Vsetín za maximálně šest miliónů korun.

V dopise zaslaném radnici prý žádají příspěvek města na rekonstrukci přilehlé sportovní haly Na Lapači ve výši 7,2 miliónu korun a po dobu 15 let smluvně potvrzený příspěvek na provoz haly ve výši 600.000 korun ročně, upravený o inflaci. "Uvedené podmínky jsou pro město nepřijatelné. TJ Zbrojovka Vsetín, která vlastní Zetex, totiž zimní stadion v minulosti převzala od městského národního výboru bezplatně," poznamenala Stejskalová.

Podle starostky Othové je zimní stadión v dezolátním stavu a potřebuje milionové investice. Provozní náklady v novém roce navíc údajně narostou až na deset miliónů korun. Stejně jako osudem Vsetínské hokejové se i možným převodem stadionu na město bude zabývat rada a poté i zastupitelstvo Vsetína.

Reklama

Související témata: