Hlavní obsah

Mensator si chce sraz reprezentace užít

OSTROV NAD OHŘÍ

Hokejový brankář Lukáš Mensator si potřetí během kariéry užívá pozvání do reprezentačního A-týmu, který se momentálně chystá na dva přípravné duely proti Německu. Nešlo však pouze o dar kouče Aloise Hadamczika k nedávným Mensatorovým třiadvacetinám, ale o ocenění výkonů mladého gólmana v uplynulé sezóně i během pohárového Tipsport Cupu.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Lukáš Mensátor v brance Karlových Varů

Článek

Mensatorovi udělal zájem reprezentačních trenérů radost. "Každý z nominovaných hráčů je rád a každého to těší, protože je čest reprezentovat Českou republiku. Zvlášť, když je tady tolik kvalitních hokejistů. Určitě si chci tady ten týden užít," řekl Mensator v rozhovoru pro ČTK.

Opora Karlových Varů se dosud nedočkala velkého debutu mezi seniory, ačkoliv prošla téměř všemi věkovými kategoriemi hokejové reprezentace a na kontě má i titul nejlepšího brankáře mistrovství světa do 18 let v roce 2002. Ani tentokrát to vzhledem k okolnostem a předběžným plánům trenéra Hadamczika na reprezentační premiéru nevypadá; ve středu by měl v Ústí nad Labem chytat Pinc, ve čtvrtek v Karlových Varech zase Hnilička.

Zkušenost k nezaplacení

Mensator si z toho však těžkou hlavu nedělá. "Uvidíme, jak to dopadne. Bylo by hezké zachytat si ve Varech, ale záleží pouze na trenérovi, jak se rozhodne," uvedl. Na celé věci hledal spíše pozitiva. "Každopádně je to příjemné oživení a zkušenost k nezaplacení setkat se s tak dobrými hráči a potrénovat s Milanem Hniličkou a Markem Pincem. Člověk se může lecčemu přiučit," dodal vzápětí Mensator.

Z karlovarské Energie není v nominaci jediným zástupcem, má vedle sebe ještě klubové spoluhráče Petra Kumstáta a Václava Skuhravého. "Poblahopřáli jsme si. Určitě to těší, když trenéři vyberou do nároďáku tři hráče z jednoho klubu. Chceme tu tento týden odvést maximum, abychom se ukázali," řekl Mensator.

Oželel semfinále Tipsport Cupu

Karlovy Vary se dosud v přípravě předváděly ve velmi dobrém světle. "Naše výsledky jsou slušné, ale na druhou stranu nás ještě neprověřilo tolik kvalitních mančaftů z české ligy," krotil optimismus talentovaný gólman. "Určitě se však počítá vítězství s Norimberkem, stejně tak remíza s berlínským Eisbärenem, neboť to jsou kvalitní mančafty, ale je pravda, že s českou špičkou jsme ještě nehráli, takže se uvidí až později."

Zpestření přípravy zápasy Tipsport Cupu přivítal. "Každý zápas je lepší než trénink a čím více zápasů odehrajeme, tím to bude pro nás lepší. My se sice nezúčastníme semifinále v Českých Budějovicích, ale budeme týmu držet palce, aby se to podařilo," řekl Mensator. Přemítat nad tím, zda by raději pomohl týmu, než trénoval s reprezentací, však nechtěl. "Rád bych v tom utkání pomohl Varům, ale myslím, že Lukáš Sáblík je tak kvalitní gólman, že si s tím poradí, a doufám, že kluci vyhrajou," dodal Mensator.

Konkurence se nebojí

Karlovarští trenéři dosud nevyřkli svou představu o tom, kdo by měl plnit roli brankářské jedničky v nadcházející sezóně. Mensator se však konkurence nebojí. "Nechci předbíhat, sám o tom nic nevím, jak to bude vypadat. Ale myslím, že to bude jednoduché; kdo bude chytat lépe a více pomůže tomu mančaftu, tak ten v tý bráně bude. Bude to otázka aktuální formy. S Lukášem však spolu nemáme jediný problém, takže klacky pod nohy si určitě házet nebudeme a bude to férové," věřil Mensator.

Na západě Čech mají vzhledem k extralize opět smělé plány. "Myslím, že už loni jsme v lize nebyli rozhodně do počtu, hráli ten střed tabulky, ale konec se nám bohužel nevydařil," ohlédl se zpět Mensator. "Letos ta příprava vypadá zatím dobře, mančaft je kvalitně poskládaný. O play-off se popereme a konečně poprvé uděláme ve Varech nějaký větší úspěch. Doufejme, že by to mohlo vyjít i do té šestky," dodal odhodlaně Mensator.

Reklama

Související témata: