Hlavní obsah

Sobotka se po měsíci vrací na led. Snad se dám do mistrovství do pohody, doufá

Praha

Zranění jej provázejí takřka po celou kariéru. Otřesy mozku, operovaná ramena či koleno, které jej připravilo o loňskou olympiádu v Soči. Ani letos se českému hokejovému útočníkovi Vladimíru Sobotkovi zdravotní trable nevyhnuly, klubová sezóna s Omskem mu předčasně skončila 4. března, kdy si ve čtvrtém osmifinálovém zápase s Kazaní natrhl tříslo. Sedmadvacetiletý třebíčský rodák si ale tentokrát může oddechnout, o vrchol sezóny v podobě domácího MS by přijít neměl. „Od pana doktora Koláře jsem dostal povolení, že dnes můžu zkusit jít poprvé na led. Měsíční pauza byla fakt dlouhá,“ řekl Sobotka v úterý v pražských Letňanech, když se připojil do přípravy národního týmu.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Sobotka na tréninku hokejové reprezentace v Ice Areně v Letňanech.

Článek

Tušíte, co s vámi tak dlouhá pauza může udělat?

Určitě to ze začátku bude nepříjemné, tak uvidíme, jak budu na ledě vypadat. Začnu trochu pomaleji, než si tříslo zvykne, a doufám, že se s ním nic nestane. Snad mi to vezme jen týden a pak se budu zase cítit jako normálně.

Třísla vás limitovala jen na ledě, nebo i v běžném životě?

Píchalo mě v nich i při normální chůzi. Snažil jsem se dělat svalová cvičení, která mi lékaři poradili, abych je posílil. Teď už potíže necítím. Tak jsem zvědavý, jak se budu cítit na ledě.

V Omsku vám vyšli vstříc, abyste se mohl léčit doma?

Domluvili jsme se, že na pár dní poletím na léčení do Prahy, nebyl v tom žádný problém. Pak jsem se do Omsku zase vrátil na čtvrtfinálovou sérii s Kazaní.

Nepřepadávaly vás černé myšlenky, že kvůli zranění můžete přijít o domácí šampionát?

Nad tím jsem nepřemýšlel. Byl jsem v kontaktu s českými doktory, kteří mi říkali, že léčba bude trvat kolem tří týdnů.

Jak jste se s dlouhou léčbou vypořádával?

Nebylo to nic moc. Jenom sedět a dívat se na hokej je vždycky nepříjemné. Ale do mistrovství světa je ještě dost času, tak snad se dám do kupy a dostanu se do pohody.

Pomohla vám i vyjádření reprezentačního kouče Růžičky, který dopředu vyhlásil, že s vámi pro MS počítá?

Pro takový ten vnitřní pocit je to určitě lepší. Na druhou stranu kvůli tomu cítím i určitou zodpovědnost.

Pomůže vám, že s reprezentací s vysokou pravděpodobností neodletíte k pátečním a sobotním utkání Euro Hockey Challenge v Norsku a budete se tak moct soustředit na tréninky a vylepšení formy?

Není kam spěchat, aby se tříslo znovu nenatrhlo, i když to už by se stát nemělo. Ale nikdy nevíte, co se může stát. Stačí blbý pohyb nebo náraz a mohl bych být zase měsíc mimo. To určitě nechceme, takže začnu pomalu a dál se budu věnovat i tréninkům na suchu kvůli zpevnění svalů.

Pojďme k Omsku. Jak klubové vedení vyhodnotilo účast ve čtvrtfinále play off, kde jste vypadli s Kazaní?

Samozřejmě nepanovala úplná spokojenost, ale oproti minulé sezóně, kdy se mužstvo pohybovalo u konce tabulky a ani se nedostalo do play off, se udělal velký pokrok. Určitě jsme nedosáhli maxima možného. I proto, že proti Kazani nám chybělo sedm zraněných hráčů. Vypadnutí se tedy dalo očekávat.

A hodnocení z osobního pohledu?

Byl jsem spokojený. Neměl jsem si na co stěžovat, nevyskytl se žádný problém. Jen jsem si musel zvyknout na to, abych tolik nedohrával souboje, jak jsem byl zvyklý v Americe. Snažil jsem se víc tvořit hru.

Loňského odchodu z NHL tedy nelitujete?

Určitě ne. Pořád si myslím, že to nebyl krok dozadu. Hrál jsem dvacet minut na zápas, zatímco v Americe jen patnáct nebo šestnáct. Takže po hokejové stránce si určitě nemůžu stěžovat. Navíc i životní styl a zázemí v Rusku se dá s NHL srovnat.

S Omskem máte smlouvu ještě na dvě sezóny, klauzule vám ale umožňuje návrat do NHL. Zvažujete ho?

Teď mám v hlavě jenom mistrovství světa.

Podle ruských médií by mohl Avangard v příštím ročníku vést Vladimír Růžička. To byste přivítal, že?

Taky jsem si to přečetl. Pro mě by to bylo jenom dobře, pokud se s Omskem dohodneme na další spolupráci. Ale tohle jsou jenom spekulace. Nevidím do toho, jak je Omsk s Růžou daleko. Ale lákalo by mě pod ním nastupovat.

Reklama

Související témata: