Hlavní obsah

Soupiska na papíře nic nevyhraje, říká Jandač k prognózám před Světovým pohárem

Praha

Mistrovství světa je každý rok, olympiáda jednou za čtyři roky, Světový pohár v hokeji se vrací po dvanácti letech. V roce 2004 skončil český tým v semifinále. V roce 2016 je pro experty v zámoří outsiderem. „Vše finalizujeme, v neděli začínají lékařské prohlídky. Od pondělí jsme v tréninku na ledě, všichni se těšíme,“ působí klidným dojmem trenér národního mužstva Josef Jandač.

Foto: Právo

Trenér hokejové reprezentace Josef Jandač.

Článek

Jak se díváte na odhady ze zámoří, že český tým je považován za mužstvo s nejmenší šancí na úspěch?

To jsou prognózy, hodnocení, to k turnajům patří. Nás to celkem nechává v klidu, hokej se hraje na ledě. Šance jsou otevřené, jde o začátek sezóny. Nikdy soupiska na papíře nic nevyhrála, vše se musí ukázat na ledě. My jsme vybrali to nejlepší z našeho pohledu, jdeme do toho. Třeba budou mít kluci o to větší motivaci tyto prognózy trochu narušit.

Jak moc zasahují zdravotní komplikace do konečné sestavy? David Krejčí po operaci kyčle trénuje, ale jistota stále není, souhlasíte?

My s Davidem počítáme, pokud se stane, že nebude, máme připravené alternativy. Počítáme s oběma variantami, zatím máme ještě čas.

Tréninků před Světovým pohárem není moc, na co se budete chtít zaměřit?

Hráči absolvují přípravu, ale každý někde jinde, po celém světě. Budeme chtít, abychom kluky dobře rozjezdili a přidali systémové věci, ale také, abychom je zase zbytečně nezahltili. Turnaj začíná zápasem ve skupině, a to je 17. září. Tři tréninky jsou pouze před prvním přípravným utkáním.

Světový pohár se uskuteční od 17. září do 1. října v Air Canada Centre v kanadském Torontu. Český národní tým narazí v základní skupině, z níž do semifinále postoupí dva nejlepší celky, na domácí Kanadu (17. září), výběr Evropy (19. září) a Spojené státy americké (22. září). Naposledy se Světový pohár uskutečnil v roce 2004, Češi na něm pod vedením trenéra Růžičky došli do semifinále, kde nestačili na Kanadu.

Kapitánem týmu bude Tomáš Plekanec, jaký byl hlavní důvod, že jste zvolili jeho?

Volba proběhla jednoznačně, oslovil jsem všechny kluky z realizačního týmu, aby mi dali své návrhy. Všichni za kapitána zvolili Tomáše Plekance. Nejde o to, že je služebně nejstarším hráčem v národním týmu, o tom to vůbec není, ale on má příkladný vztah k reprezentaci. Vždy, když byl oslovený, jel, ať už měl smlouvu, neměl. Když nebyl v play-off, nebyl zraněný. Kdykoliv byl požádaný, přijel, to je vztah k národnímu týmu. Myslím, že by takový přístup měli mít i ostatní hráči, ne vždy tomu tak je. Také jsem ho zažil na mistrovství světa, vše fungovalo, neměl jsem důvod cokoliv měnit.

Plekanec je tišší hráč, jaký je v kabině?

On není výrazně hlučný, že by řval, ale je adresný a věcný. Když jsou kluci sami zavření v kabině, tak si své řekne, má zkušenosti, ví, co to obnáší. On byl pro mě číslo jedna.

Reprezentační tým se omladil, jde o nástup nové éry českého národního týmu?

Obměna přicházela postupně, to není jen teď od Světového poháru. Už na mistrovství světa bylo asi patnáct nováčků, noví kluci dostávají prostor. Všichni víme, že generace hráčů, kteří sbírali medaile, pomáhali být českému týmu na vrcholu, tak těm hráčům je přes čtyřicet. Někteří hrají, jiní končí. Pro mezinárodní hokej je to potřeba trochu okysličit, hokej se posouvá dále. Nemůžeme chtít, aby hráči ve čtyřiceti letech rozhodovali zápasy.

Jak vyžijete už Světovým pohárem?

S přibývajícím časem to je už denně. Finalizujeme poslední věci směrem k hráčům, sleduji soupeře, případné změny na soupiskách. Už se těším, aby se šlo už na led.

Máte tři gólmany, prostřídají se všichni v přípravných utkáních?

Není prostor pro všechny tři brankáře. Myslím, že to bude o dvou brankářích.

Takže máte jedničku, dvojku i trojku?

Jasno mám, ale nejdřív to řeknu klukům.

Kdo bude českou brankářskou jedničkou pro Světový pohár?
Michal Neuvirth (Philadelphia)
9,7 %
Ondřej Pavelec (Winnipeg)
7,8 %
Petr Mrázek (Detroit)
82,5 %
Celkem hlasovalo 2864 čtenářů.

Reklama

Související témata: