Hlavní obsah

Zlínští hokejisté doufají ve finále Super six

PRAHA

Šampióni šesti nejlepších evropských zemí se od čtvrtka utkají v Petrohradu na turnaji mistrů Super six, navazujícím na tradici PMEZ či Evropské ligy. Česko zastupující hokejisté Hamé Zlín odletěli do Ruska ve středu ráno speciálem z Kunovic a sní o finálové účasti.

Článek

"Je to pro nás vítaná možnost mezinárodní konfrontace a chceme udělat dobrou reklamu klubu i celému českému hokeji," tvrdí zlínský kouč Ernest Bokroš, jehož svěřenci se v základní skupině utkají ve čtvrtek v 17.30 h našeho času s německým mistrem Frankfurt Lions a o den později od 14 h nastoupí proti Kärpätu Oulu. "Získali jsme o soupeřích dost informací, hru obou mám zmapovanou," vypráví trenér.

Z Německa si nechal poslat videokazety ze zápasů Frankfurtu, který je aktuálně čtvrtý v tamní lize. "V sestavě má hodně Kanaďanů, sází na stoprocentní defenzívu a hraje dost agresívně. Z Galaxie sport jsem si pak sám natočil hru Oulu, které je v lize těsně druhé a předvádí klasický finský kombinační hokej, hráči si rychle dávají puk. Nic světoborného se ale z těch záznamů vyčíst nedá," doplňuje Bokroš, jenž uvítal i skutečnost, že všechny zápasy Zlína vysílá přímým přenosem ČT 2. "Bude to pro nás snad dobrá reklama."

Odměna za titul

Postupujícího čeká nedělní finále proti vítězi druhé skupiny, kde hrají Avangard Omsk, HV 71 Jönköping a Dukla Trenčín. "Kdyby vyšlo finále a třeba proti Jágrovu Omsku, bylo by to fajn," usmívá se Bokroš a cítí, že pro Zlín to nebude na petrohradském ledě snadné.

"Turnaj pro nás představuje při už tak nabitém programu další dvě až tři utkání navíc, ale je tu možnost úspěchu na mezinárodní scéně, kterou chceme využít. Podařilo se nám vyprázdnit marodku, zátěž dvou těžkých střetnutí během 24 hodin se pokusíme rozložit na celý kádr."

Zlínští hráči berou účast na prestižním klání mistrů jako odměnu za domácí titul. "Celé mužstvo se do Petrohradu těší. Bude to zpestření, ale chceme i v nabité konkurenci uspět, i když to nebude jednoduché. Rozhodně je nesmysl, že bychom se tam nějak šetřili kvůli extralize," tvrdí nejlepší střelec mužstva Hamé Jaroslav Balaštík.

"Věřím, že se popereme o vítězství v turnaji, nabízí se nám šance pořádně se zviditelnit," říká kapitán Miroslav Okál. "Bude zajímavé vrátit se po téměř pěti letech do haly, kde jsme vyhráli světový šampionát," vzpomíná Petr Čajánek. Lákavá je i finanční odměna, pro vítěze je připravena prémie 270 000 švýcarských franků (asi 5,28 milónu korun).

Reklama

Související témata: