Hlavní obsah

Čeští junioři se přiblížili světové fieldlakrosové špičce

Od 12. do 21. 7. probíhá ve finském Turku mistrovství světa juniorů ve fieldlakrosu. Poprvé se vrcholné světové akce v této kategorii účastní i česká reprezentace a v dosavadním průběhu turnaje si nevede vůbec špatně.

Foto: Robin Stitzing

MS U-19 2012, ČR – Finsko

Článek
Fotogalerie

Týmy jsou na MS rozděleny do tří skupin. V modré, elitní skupině soupeřili obhájci titulu z USA, Kanada, Irokézové, Anglie a Austrálie. Čeští junioři hráli základní část v červené skupině proti domácímu Finsku, Německu a Walesu. Zbývajícími třemi účastníky, kteří turnaj začínali ve žluté skupině, jsou Skotsko, Nizozemsko a Korea. Po základní části probíhá poměrně komplikovaný prolínací systém, z něhož vzejdou vzejdou soupeři do zápasů o konečné umístění, které se odehrají 20. a 21. 7.

Červená skupina byla dosti vyrovnaná. V úvodním utkání celého MS porazili čeští junioři domácí Finy 10:7, ale pak prohráli s Německem 15:7. Ani závěrečná výhra nad Walesem 9:7 jim nepomohla na 2. místo ve skupině, protože Finové porazili Němce 10:5, přestože ještě v půlce zápasu to prohrávali 2:5. Skóre ze vzájemných zápasů těchto tří soupeřů rozhodlo o pořadí 1. Finsko, 2. Německo, 3. ČR. Na Čechy tím pádem v prvním zápase prolínací části čekal druhý tým žluté skupiny, kterým se stalo Nizozemsko. Žlutou skupina ovládli Skotové, Jižní Korea výkonnostně zaostává.

V zápase proti Nizozemsku hráli čeští mladíci lépe než soupeř, ale svými chybami pouštěli Holanďany do zápasu. Výsledné vítězné skóre 11:10 pro Čechy bylo pracně vydřené. Němci si zatrénovali s Koreou a vyhráli snadno 18:2, Wales překvapivě poslal Skoty do boje o celkové 9.–12. místo vítězstvím 10:8. Finsko, vítěz červené skupiny, mělo den volna, a pak vyzvalo mladé Čechy ještě jednou v druhém kole prolínacího pavouka.

Čeští mladíci nezačali proti Finsku dobře, dlouho prohrávali, ale díky skvělé druhé periodě, kterou vyhráli 7 : 3, průběh zápasu otočili. Houževnatí Finové ale dokázali vytvořit tlak, donutili v závěru zápasu český tým chybovat a srovnali na samém konci základní hrací doby na 10 : 10. Následovalo prodloužení dvakrát čtyři minuty. Po první části, ve které se mladí Češi jen bránili a ustáli i oslabení pří proti šesti, ale po změně stran přišla ledová sprcha v podobě gólu Anssiho Kaisalmiho. Český tým ale zabojoval a devět vteřin před koncem Radek Skála srovnal po nahrávce Romana Seidla a vynutil si pokračování zápasu, tentokráte už hrané systémem náhlé smrti. Po 52 vteřinách našel Radek Skála svou nahrávkou volného Tomáše Žipaje a ten svým třetím gólem v zápase stanovil konečné skóre na 12 : 11 a rozhodl o postupu do čtvrtfinále proti čtvrtému týmu z elitní skupiny, Anglii.

Elitní modrou skupinu vyhráli Kanaďané, druzí skončili vynikající Irokézové. Oba tyto týmy dokázaly porazit výběr USA, a zajistily si tak přímý postup do semifinále. Anglie a Austrálie skončily na čtvrtém a pátém místě s odstupem třídy. Američany čeká čtvrtfinále prti Německu a vítěz tohoto duelu se utká v semifinále s Irokézy. Kanaďané čekají v semifinále na vítěze duelu ČR–Anglie.

Podrobné informace o průběhu MS U19 najdete na webu www.lacrosse.cz nebo na oficiálním webu MS. Český tým můžete podpořit i na jeho facebookové stránce.

Reklama