Hlavní obsah

Australská basketbalová hvězda Jacksonová ukončila kariéru

Canberra

Jedna z nejlepších světových basketbalistek Australanka Lauren Jacksonová musela kvůli chronickým potížím s koleny ukončit ve 34 letech kariéru. Odchod z palubovek oznámila dnes v Canbeře, kde ostatní členky reprezentace zahájily přípravu na olympijské hry v Riu. Všechny také stály za ní, když se na tiskové konferenci loučila.

Foto: Victor R. Caivano, ČTK/AP

Basketbalistka Lauren Jacksonová v dresu Austrálie.

Článek

"Dnes oznamuji konec mé životní lásky, basketbalu. Doktoři mi řekli, že není šance, abych v Riu s takovým kolenem hrála. Byl to šok něco takového slyšet a nikdo to asi nečekal," řekla Jacksonová, jež dovedla Austrálii ke čtyřem olympijským medailím od her v Sydney po Londýn. Ve WNBA zářila v dresu Seattlu Storm, s nímž dvakrát získala titul a čtyřikrát byla v zámořské lize vyhlášena nejužitečnější hráčkou.

Koleno si definitivně zničila před dvěma lety při angažmá v Číně. "Nebylo to žádné hrozné zranění, ale stačilo to. Utrhla jsem si meniskus, koleno začalo degenerovat a hrozně rychle přišla artridita. Od té doby jsem byla na několika operacích," popsala.

Jacksonová zářila na palubovkách 19 let, je mistryní světa z Brazílie 2006 a ze světových šampionátů má ještě dva bronzy. Na hrách v Londýně byla vlajkonoškou výpravy, se Spartakem Moskva vyhrála dvakrát Evropskou ligu, působila také ve Španělsku a v Koreji. Před dvěma lety se vrátila do Canberry, kde úspěšnou kariéru začala.

"Láme mi srdce, že už v Riu nebudu, ale věřím, že holky vyhrají. Já se teď cítím prázdná, ale přijde nová kapitola. A těším se na ni," dodala basketbalová hvězda, jež zdědila geny po obou rodičích, kteří také reprezentovali Austrálii.

Reklama