Hlavní obsah

Basketbalistky čeká po šestnácti letech MS

PRAHA

Po šestnácti letech si basketbalová reprezentace žen zahraje na mistrovství světa. Československo ale nikdy v historii neskončilo hůř než čtvrté a národní tým v pozici úřadujících evropských šampiónek by nyní v Brazílii rád navázal na úspěšnou minulost.

Článek

V sestavě trenéra Jana Bobrovského figuruje deset hráček zlatého družstva z loňského ME v Ankaře. "Nové jsou jen Křížová s Johnovou. I když kariéru ukončila jedna z opor Němcová, neměli bychom být slabší. Škoda jen zraněného levého palce Vítečkové, který ji zřejmě bude trochu omezovat, a ani Večeřová po operaci kolena není v plném tempu. Na druhou stranu mladé holky zase o rok vyzrály a zlepšily výkonnost. Náš herní styl stojí na dobré obraně, pokud ji v utkání zvládneme, prosazujeme se pak i v útoku," vykládá kouč.

Mezi tři postupující celky ze základní skupiny, kterou celou odehrají na předměstí Sao Paula v Barueri, by se reprezentantky vejít měly. Úvodní utkání s Francií i další duel s Kubou ale mohou být pekelně těžké. Ve druhé fázi pak velmi pravděpodobně čekají největší favoritky turnaje Američanky a Rusky. "Možná je dobře, že souboj s nimi by nebyl ten klíčový, ale proto musíme zvládnout dobře úvodní část turnaje. Bude i docela důležité, jak se srovnáme s hodně odlišnými klimatickými podmínkami v dějišti turnaje," líčí pivotka Ivana Večeřová.

Pokud by se Česku otevřela cesta čtvrtfinále, pak může přijít měření sil s domácími Brazilkami nebo finalistkami OH Australankami. "To by byl tak trochu zápas o všechno. Základ současného českého družstva skončil před dvěma roky pátý na olympiádě v Aténách, kolem tohoto umístění se pohybuje i aktuální výkonnost. Nemůžeme ale moc soudit z přípravy, kdy jsme hráli skvěle, ale přišly i výpadky. Mistrovství bude o něčem jiném, rozhodovat bude aktuální forma a u děvčat často i psychická pohoda," dodává Bobrovský.

MS v Brazílii
Česká nominace: Machová, Mokrošová, Veselá, Vítečková, Pavlíčková, Kulichová, Večeřová, Hartigová, Klimešová, Johnová, Uhrová, Křížová.
Skupina A (Sao Paulo)
Brazílie, Španělsko, Argentina, Korea
Skupina B (Sao Paulo)
Austrálie, Litva, Kanada, Senegal
Skupina C (Barueri)
USA, Rusko, Čína, Nigérie
Skupina D (Barueri)
Česko, Francie, Kuba, Tchaj-wan.
Z každé skupiny postoupí první tři celky se započtením vzájemných zápasů do druhé fáze turnaje, kde se vytvoří dvě šestičlenné skupiny A+B a C+D. Z nich pak vždy první čtyři týmy hrají křížem čtvrtfinále a vítězky si zahrají i o medaile.
Program české reprezentace
12. 9. v 18 h s Francií (přímý přenos ČT 2), 13. 9. ve 22.45 h s Kubou (záznam ČT 2 14. 9. v 0.35 h) a 14. 9. v 18 h času proti Tchaj-wanu (přímý přenos ČT 2). V případě postupu sehrají české basketbalistky zápasy druhé fáze 16., 17. a 18. září (zřejmě s Ruskem, USA a Čínou). Čtvrtfinále by na ně čekalo v Sao Paulu 20. září, případně semifinále 21. 9. a finále i utkání o bronz se hrají 23. září.

Reklama

Související témata: