Hlavní obsah

Na univerzitní basket přišlo 78 129 diváků

DETROIT (USA)

Svět bezedných košů má nový světový rekord. Utkání univerzitní soutěže mezi basketbalisty Kentucky a Michiganu (79:74) přihlíželo v hledišti neuvěřitelných 78.129 diváků. Zápas se hrál na stadionu Ford Field, který je domovem klubu amerického fotbalu Detroit Lions.

Článek

Dosavadním doloženým maximem ve světovém basketbalu bylo před 52 lety 75.000 lidí, kteří si nenechali ujít vystoupení slavného Harlemu Globetrotters na Olympijském stadionu v Berlíně.

Rekord univerzitní soutěže NCAA dosud měl hodnotu 68.112 diváků - tolik nadšenců našlo v roce 1990 cestu do haly Louisiana Superdome na utkání univerzit Notre Dame s Louisianou. Ani slavná NBA nikdy tolik diváků nepřilákala - rekordem je 62.046 přihlížejících při zápase Chicago - Atlanta v hale Georgia Dome v roce 1998.

Na Fort Fieldu se diváci scházeli mnoho hodin dopředu, aby zabrali ta nejvýhodnější místa. I když se to některým nepovedlo, nesmutnili. "Viděl jsem hráče jen od pasu nahoru, ale i to stačilo. Takový zážitek se počítá. Navíc se dalo zápas sledovat na obřích obrazovkách," líčil divák Carry Conklin. "To byla fantazie, stadion byl nabitý energií," pochvaloval si atmosféru bezmála osmdesátitisícového davu Mike Mackalus.

Reklama