Hlavní obsah

Button i Williams zklamaní, spolupráci odkládají o rok

PRAHA

Vedení týmu formule 1 Williams si už možná lakovalo světlé zítřky s Jensonem Buttonem ve svém středu, rozhodnutí komise Contract Recognition Board (CRB), která dozoruje platnost smluv v seriálu F1, ale podobné úvahy jednoznačně ukončilo. Button je i pro příští sezónu pod smlouvou ve stáji BAR a odchod pod křídla Franka Williamse musí alespoň o rok odložit.

Foto: BAR Honda

Jenson Button v kokpitu monopostu Honda 006.

Článek

"Pochopitelně jsem rozhodnutím komise zklamán, její verdikt ale nijak nezpochybňuji," prohlásil Button po oznámení výsledku středečního rokování CRB v Miláně. Svého přestupu do Williamsu se nicméně nevzdává.

"Tým BAR je vynikající, šel hodně nahoru a věřím, že se jeho vývoj i mou zásluhou nezastaví ani v příští sezóně. Na spolupráci s týmem Williams si zkrátka budu muset počkat, o to víc se na ni těším," dodal diplomaticky čtyřidvacetiletý jezdec, jenž v roce 2000 ve stáji Williams zahájil svou pouť v seriálu formule 1.

Obě strany v Miláně před vynesením rozhodnutí prezentovaly svůj právní pohled na věc, výrok komise je nezvratný. Pochopitelně spokojený byl tým BAR, který si svou hvězdu udržel i pro příští rok. "Jsem rád, že CRB rozhodl věc v náš prospěch," nechal se slyšet z brazilského Sao Paula, kde o víkendu proběhne finále letošní sezóny mistrovství světa, stájový šéf David Richards.

Williams si počká

Tým Williams přijal verdikt bez zjitřených emocí a nehodlá podnikat další právní kroky. "Samozřejmě, že nás rozhodnutí výboru nepotěšilo," uvedl v prohlášení stáje Frank Williams. "Do poslední chvíle jsme věřili, že máme šanci v arbitráži uspět a také jsme pro kladný výsledek udělali vše, co bylo v našich silách. Buttonovo angažmá za tu námahu rozhodně stojí, škoda, že komise rozhodla v náš neprospěch," zalitoval Williams.

"Rvát se o něj dál by ale neprospělo atmosféře ve formuli 1. S verdiktem pro příští rok jsme se smířili a naše spolupráce s Jensonem se zkrátka bude datovat až od sezóny 2006," dodal boss momentálně čtvrtého týmu Poháru konstruktérů. Button dokončí letošní ročník MS na třetím místě, stáj BAR podle všeho udrží druhou příčku.

Williams musí po nezdaru s angažováním britského jezdce hledat druhého pilota, který v příští sezóně spolu s Australanem Markem Webberem zaplní opuštěná místa po dvojici Juan Pablo Montoya (odchází do McLarenu), Ralf Schumacher (jde k Toyotě). Velké šance údajně má stávající testovací jezdec Antonio Pizzonia z Brazílie.

Reklama

Související témata: